Πλησιάζει η Γιορτή της Μητέρας 2025 - Φόρος τιμής στη γυναίκα που έκανε το «θαύμα» της γέννησης
Στην Ελλάδα, αρχικά, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου).

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, γιορτάζεται κάθε χρόνο η Γιορτή της Μητέρας. Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, γιορτάζουν οι μανούλες σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι, από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους, σκέφτονται ιδέες για δώρα προς το πιο αγαπημένο και οικείο τους πρόσωπο. Φέτος, η Ημέρα της Μητέρας πέφτει στις 11 Μαΐου.
Φαίνεται να είναι κάτι οικουμενικό που οι πολιτισμοί βάζουν στην... άκρη, μια μέρα κάθε χρόνο, για να τιμήσουν το γεγονός της μητρότητας. Είναι μια ξεχωριστή ημέρα μέσα στο έτος, όπου εκατομμύρια άνθρωποι αποτίουν φόρο τιμής τόσο στο θαύμα της γέννησης όσο και στην ιδιαίτερη γυναίκα που πραγματοποίησε αυτό το θαύμα: τη μητέρα τους.
Στην Ελλάδα, αρχικά, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) όπου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον Ιησού στο ναό για να λάβει τη Θεία ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την Ημέρα της Μητέρας ξεκίνησε το 1929. Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και έγινε... στροφή στη γιορτή που καθιερώθηκε για τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Αυτή η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.