Ποιο είδος συναλλαγής με κάρτα είναι πιο ευάλωτο σε απάτη - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει ποιες συναλλαγές είναι επικίνδυνες και σε ποιες μειώνονται τα κρούσματα απάτης.

Ιδιαίτερη προσοχή στις συναλλαγές με κάρτες ,ιδίως στις εξ αποστάσεως αγορές χωρίς φυσική παρουσία κάρτας– οφείλουν να επιδεικνύουν οι πολίτες, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών απάτης, με την τάση να είναι αυξητική.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2024, σημειώθηκε ελαφρά μείωση (κατά 3%) στον συνολικό αριθμό συναλλαγών απάτης σε σχέση με το 2023. Παράλληλα, η αναλογία των ύποπτων συναλλαγών προς το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 0,016%, δηλαδή 1 απάτη ανά 6.300 συναλλαγές – ποσοστό μειωμένο κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Σε επίπεδο αξίας, οι συναλλαγές απάτης μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με το 2023. Η αναλογία της αξίας των ύποπτων συναλλαγών προς το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 0,020%, ήτοι 1 ευρώ απάτης ανά 4.900 ευρώ συναλλαγών – μια μείωση της τάξης του 13%.
Πού καταγράφονται οι περισσότερες απάτες
Παρά τη γενική κάμψη, οι εξ αποστάσεως συναλλαγές (χωρίς φυσική παρουσία κάρτας) παρουσίασαν αύξηση κατά 4% το 2024, φτάνοντας τις 349 χιλιάδες περιπτώσεις, από 337 χιλιάδες το 2023. Η συνολική τους αξία επίσης αυξήθηκε, έστω και οριακά, κατά 1%, στα 17,7 εκατ. ευρώ.
Ανοδική τάση καταγράφηκε και στις απάτες μέσω ΑΤΜ, με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 2% (80 επιπλέον περιπτώσεις), ενώ η συνολική τους αξία ανέβηκε κατά 22%, στα 2,4 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, σημαντική κάμψη σημειώθηκε στις περιπτώσεις απάτης μέσω POS. Οι συναλλαγές απάτης σε τερματικά πληρωμών μειώθηκαν κατά 35% σε αριθμό και κατά 43% σε αξία. Συγκεκριμένα, το 2024 καταγράφηκαν 44 χιλ. συναλλαγές απάτης, συνολικής αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, από 67 χιλ. και 4,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα το 2023.
Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των απάτων μέσω χαμένων ή κλεμμένων καρτών. Η σχετική αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 54% (στα 1,7 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. ευρώ), ενώ οι αντίστοιχες συναλλαγές περιορίστηκαν κατά 39% (σε 39 χιλ. από 65 χιλ.).
Απάτες μέσω διαδικτύου και ποιος επωμίζεται τη ζημιά
Οι περισσότερες περιπτώσεις απάτης στις εξ αποστάσεως συναλλαγές αφορούν αγορές μέσω διαδικτύου , κυρίως από επιχειρήσεις του εξωτερικού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
Όσον αφορά την κατανομή των οικονομικών απωλειών, αυτές επιμερίζονται ανάλογα με την υπαιτιότητα. Το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι κάτοχοι καρτών και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, το 2024 οι πρώτοι κάλυψαν το 58% της συνολικής ζημίας και οι δεύτεροι το 35%. Οι εκδότες καρτών επιβαρύνθηκαν με το υπόλοιπο 8%.