Ποιος ο λόγος που η γάτα σου το ’ριξε... αριστερά στον ύπνο; Η επιστήμη έχει την απάντηση!
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το 2/3 των τετράποδων κατοικίδιων προτιμούν την αριστερή από την δεξιά πλευρά για τον ύπνο τους και υπάρχει εξήγηση.

Ο καθημερινός ύπνος μιας γάτας κυμαίνεται από 12 έως 16 ώρες, ωστόσο ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν παρατηρήσει πως κατά κανόνα το κατοικίδιό τους κοιμάται ξαπλωμένο στην αριστερή του πλευρά.
Είναι ήδη γνωστό πως τα τετράποδα ζωάκια προτιμούν μια υπερυψωμένη θέση όταν κοιμούνται, όπως σε ένα ψιλό έπιπλο, μακριά από τα «αρπακτικά» που ζουν στο έδαφος.
Αυτή τους η συμπεριφορά τους επιτρέπει να βλέπουν τυχόν απειλές που προέρχονται από μακριά.
Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο cell.com, υποστήριξαν ότι οι θέσεις ύπνου των γατών, είτε ξαπλώνουν στην αριστερή είτε στη δεξιά τους πλευρά, μπορεί να εξυπηρετούν παρόμοιες λειτουργίες όπως αυτή της προτίμησης για ύπνο σε υπερυψωμένη θέση.
Η απειλή και ο γρήγορος χρόνος αντίδρασης
Ο Onur Güntürkün από το Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum στη Γερμανία και η ομάδα του ανέλυσαν τις στάσεις ύπνου γατών σε 408 επιλεγμένα βίντεο στο YouTube, από τα οποία αποκάλυψαν μια στατιστικά σημαντική προκατάληψη θέσης ύπνου προς τα αριστερά.
Τα δύο τρίτα των γατών επέλεξαν να ξαπλώσουν στα αριστερά τους, μια θέση που αφήνει το αριστερό οπτικό τους πεδίο ανεμπόδιστο από το σώμα τους.
Το αριστερό οπτικό πεδίο τροφοδοτεί το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με την αντίληψη του χώρου, την αναγνώριση απειλών και τον συντονισμό της γρήγορης διαφυγής. Έτσι, αυτή η θέση ύπνου μπορεί να προσφέρει στη γάτα ταχύτερο χρόνο αντίδρασης όταν ξυπνήσει υπό απειλή.

«Ο ύπνος είναι μια από τις πιο ευάλωτες καταστάσεις για ένα ζώο, καθώς η επαγρύπνηση κατά των θηρευτών μειώνεται δραστικά, ειδικά στις φάσεις βαθέος ύπνου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι η σημαντική προκατάληψη προς τα αριστερά στη θέση ύπνου στις γάτες μπορεί να οφείλεται εξελικτικά σε ημισφαιρικές ασυμμετρίες στην επεξεργασία απειλών, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετοι παράγοντες», εξηγούν κλείνοντας.