Κορονοϊός Αχτσιόγλου: «Η πρότασή μας για μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ δεν έχει καμία σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα της ΝΔ που είναι πάρα πολύ χαμηλά», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι και η ποιότητά της είναι πολύ διαφορετική, καθώς «συνδέεται με τη διατήρηση απολύτως των θέσεων εργασίας και όχι με αναστολές συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασία», ενώ διαφέρει και στο ζήτημα του χρόνου γιατί «πρέπει τα μέτρα να ληφθούν τώρα και όχι με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας».

Όταν η ύφεση είναι προδιαγεγραμμένη όπως συμβαίνει τώρα, σημείωσε, «πρέπει να λαμβάνεται εμπροσθοβαρώς ένα ισχυρό πακέτο μέτρων, το κράτος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να υποστηρίξει χρηματοδοτικά την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, για να μπορέσουμε να προλάβουμε τις συνέπειες της ύφεσης».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, τα 16,5 είναι κλειδωμένα για την εξυπηρέτηση του χρέους, «άρα μιλάμε για ένα διαθέσιμο κονδύλι 20 δισ.». «Μπορεί ένα σημαντικό τμήμα αυτού να χρησιμοποιηθεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί, διότι είναι χρήματα του ελληνικού λαού, είναι άμεσα διαθέσιμα και μπορούν να δαπανηθούν. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες για να δαπανήσουν πρέπει να δανειστούν», συμπλήρωσε.

Η ίδια σημείωσε παράλληλα, ότι «η συνολική διαθεσιμότητα πόρων είναι 50 δισ. ευρώ -που είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιηθούν- δεν είναι μόνο το μαξιλάρι, είναι και χρήματα από την ΕΚΤ και άλλοι πόροι που έχουμε καταγράψει συγκεκριμένα. Η πρότασή μας είναι για τα μισά, για 26 δισ., στην παρούσα φάση».

Αναφερόμενη στα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που κλείνουν και πλήττονται -μέχρι και τον Μάιο, με δυνατότητα επέκτασης-, κάλυψη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επισφαλώς εργαζομένων, πάγωμα των τραπεζικών οφειλών» αλλά και «άμεση, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρατικές εγγυήσεις για τον δανεισμό των επιχειρήσεων».

Τα μέτρα εκτείνονται για ένα εξάμηνο, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν ληφθούν τώρα και μετά την υγειονομική κρίση ξεκινήσουν τα λουκέτα και μπούμε σε σπιράλ ύφεσης, τότε και τα διπλάσια από αυτά που προτείνουμε να ξοδέψει η κυβέρνηση, που δεν θα τα έχει, δεν θα φτάνουν για να κάνουμε την επαναφορά».

Η κ. Αχτσιόγλου επανέλαβε τέλος, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ οι υγειονομικοί να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς «είναι οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής, αλλά και συνολικά αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματός τους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις