ΤσακαλώτοςΣταϊκούραςΣυνέχεια στο «διάλογο» μέσω δηλώσεων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία, δίνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χαρακτήρισε «αραβούργημα χρήσης συνώνυμων, μεταφορών και άλλων καλολογικών στοιχείων» τη χθεσινή απάντηση του Χ. Σταϊκούρα.

«Είπε ότι συζητάει πολύ αλλά δεν είπε που καταλήγει. Είπε ότι αυτοαποκλείομαι από τη συζήτηση ενώ όλοι γνωρίζουν ότι εκείνος αρνείται να εμπλακεί σε κάθε κουβέντα. Wishful thinking το λέμε αυτό στη Πρέβεζα. Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι οι απαντήσεις του κ. Σταϊκουρα είναι επίτηδες τόσο κενές περιεχομένου, ώστε να μην έχει νόημα να απαντήσουμε», αναφέρει ο τέως υπουργός Οικονομικών.

«Όμως οφείλω να συνεχίσω να τον ρωτάω. Γιατί σε λίγο η συζήτηση για τα εμπροσθοβαρή μέτρα δεν θα έχει πλέον νόημα. Γιατί το παράθυρο ευκαιρίας για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα έχει σχεδόν κλείσει. Αυτό που παραμένει είναι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μη έγκαιρης λήψης μέτρων. Γιατί τη στιγμή που άλλες χώρες στηρίζουν την εργασία αλλά και τις επιχειρήσεις τους, η ΝΔ δυστυχώς συνεχίζει να αρνείται αυτή τη στήριξη», συνεχίζει ο Ευ. Τσακαλώτος και απευθύνει μια σειρά ερωτήματα στον υπουργό:

  • Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν χάσει την δουλειά τους ή έχουν δει τις συμβάσεις εργασίας τους να αλλάζουν δραματικά;
  • Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τους ανέργους ή τους εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα;
  • Πώς θα ανοίξουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όταν ήδη πνίγονται στα χρέη;
  • Πώς θα αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις μεγάλες όταν αδυνατούν να εξοφλήσουν εργαζόμενους και προμηθευτές;
  • Πώς θα αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό οι εταιρίες της χώρας όταν οι ανταγωνιστές τους ενισχύονται από τις χώρες τους ενώ εκείνες όχι;
  • Πώς θα ορθοποδήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που και πριν τα έβγαζαν δύσκολα πέρα;
  • Πώς θα στήσουν τις ζωές τους οι σημερινοί 30ρηδες που είναι σε μια κρίση όλη την ενήλικη ζωή τους; Οι σημερινοί 20ρηδες που δεν βλέπουν καμία ευκαιρία να ανοίγεται;

«Η Ιστορία έχει γράψει πράγματι κ. Σταϊκούρα. Και συνεχίζει να γράφει. Και πέρα από την ιστορία των υπουργών και των κυβερνήσεων που είναι κάπως αδιάφορη, υπάρχει και η πραγματική ιστορία. Αυτή των ανθρώπων. Αυτών που βλέπουν σήμερα τις ζωές τους, τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους, να καταστρέφονται. Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. Προτάσεις για τις ζωές και το μέλλον των ανθρώπων αυτής της χώρας. Το να κωφεύει ο κ. Σταϊκούρας δεν είναι μια από τις επιλογές του», καταλήγει ο Ε. Τσακαλώτος.

Τι προηγήθηκε

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με την απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι «οι μαξιμαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τη χώρα σε μνημόνια». Όπως τονίζει μέσω Facebook o τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρές πακέτο – το οποίο φυσικά δεν εξαντλεί όλον τον διαθέσιμο χώρο – είναι η μόνη πρόταση που εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη μείωση του ΑΕΠ. Και άρα ότι δεν θα έχουμε δυσθεώρητη αύξηση του λόγου χρέος/ΑΕΠ. Και άρα δεν θα οδηγηθούμε σε νέα μνημόνια», σημειώνει ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Καλεί δε τον κ. Σταϊκούρα «να είναι πιο προσεκτικός», όπως αναφέρει, «ειδικά από την στιγμή που ήταν βουλευτής της ΝΔ η οποία έβαλε τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο, αλλά και υπουργός που εφήρμοσε το δεύτερο και παγίδεψε την χώρα για το τρίτο (όπως άλλωστε προκύπτει αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά τα στοιχεία που ο ίδιος κατέθεσε)». «Την περίοδο 2008-2014 η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Αν ο κ. Σταϊκούρας δεν εμπλακεί με την – πλούσια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα – συζήτηση για την ανάγκη λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων, κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που έχει συμβάλει σε αθροιστική μείωση του ΑΕΠ με ποσοστά αυτοδυναμίας 40%», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος. «Η υστεροφημία του κ. Σταϊκούρα δεν είναι βέβαια η πρώτη προτεραιότητα μου. Το να μην ξανακαταρρεύσει η χώρα όμως είναι» καταλήγει.

Σταϊκούρας : Δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική «τρικυμία»

Αιχμηρή ήταν και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. «Οι συνέπειες της πανδημίας στις οικονομίες είναι πανθομολογούμενες και βαριές. Βαριές θα είναι και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας και συνεχίζει:

«Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δέσμες παρεμβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Συζητούμε συνεχώς με φορείς και παράγοντες της οικονομίας, ώστε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις, εντός των υφιστάμενων, στενών, περιθωρίων.»

» Λυπούμαι που ο κ. Τσακαλώτος, ευρισκόμενος σε ιδεολογικοπολιτική σύγχυση, αυτοαποκλείεται από την, εθνικά αναγκαία διαδικασία, της σοβαρής ανταλλαγής απόψεων. Διαδικασία που πρέπει να γίνεται χωρίς τάσεις επιβολής, εξάρσεις προσβολών και ατεκμηρίωτου επιστημονικού και πολιτικού ελιτισμού.»

» Με εκπλήσσει που η σύγχυση τον έχει οδηγήσει να περιλαμβάνει σε δηλώσεις του ψευδή στοιχεία (π.χ. μου επιρρίπτει ψευδώς ευθύνες για τη σειρά των μνημονίων, ειδικά δε του τρίτου, στο οποίο, όπως όλοι οι πολίτες γνωρίζουν, οδηγήθηκε η χώρα εξαιτίας των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και φέρει τη δική του υπογραφή).»

»Δυστυχώς για τον κ. Τσακαλώτο, η μέχρι σήμερα ιστορία έχει γραφεί. Δεν έχει ανάγκη από συγγραφείς σκοπιμοτήτων.»«Εμείς δεν θα παρασυρθούμε από την πολιτική “τρικυμία” του. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, με αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης, χωρίς έπαρση, να αγωνιζόμαστε, για να βγει η χώρα όρθια από αυτή την κρίση» καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις