Προανακριτική για Novartis: Η επιστροφή στην μερική κανονικότητα φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την προανακριτική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η επιτροπή είχε διακόψει τις εργασίες της για περίπου 40 μέρες στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, και η επανεκκίνησή της προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση.

Η κυβερνητική πλειοψηφία επικαλείται πίεση χρόνου θυμίζοντας  πως η επιτροπή έχει ήδη πάρει παράταση προκειμένου να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 20 Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρά δηλώνοντας ότι«η συνεδρίαση αυτή συγκαλείται ενώ η καραντίνα είναι ακόμα σε ισχύ»κάνοντας λόγο για«μικροκομματικές και διχαστικές σκοπιμότητες».

Καταθέτει η Δημητρίου – Ποιοι ακολουθούν

Σήμερα καταθέτει η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ενώ προσεχώς θα καταθέσουν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μάλιστα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε δήλωση του κάνει αναφορά σε «συκοφάντες και σκευωρούς πολιτικούς διώκτες» που προκάλεσαν «εσπευσμένα την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία σύγκληση της πρακαταρκτικής επιτροπής που ερευνά τις στημένες και ανύπαρκτες κατηγορίες». Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ζητήσει μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ενώ η Βουλή συνεδριάζει με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω κορονοϊού η προανακριτική επιτροπή συγκαλείται σε πλήρη σύνθεση.

Κάνει λόγο δε για «κωμική στην υποκρισία της, και τραγική στον κυνισμό της»  απόφαση της Νέας Δημοκρατίας «προφανώς με σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, να ορίσει «άρον- άρον» τη συνεδρίαση με τη Βουλή ουσιαστικά κλειστή».

Τι εξετάζει η προνακριτική για τη Novartis

Να υπενθυμίσουμε πως η Επιτροπή ερευνά τον κ. Παπαγγελόπουλο για τέσσερα αδικήματα:

  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
  • Πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος.
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

Πιθανότατα η πλειοψηφία θα προχωρήσει στη διεύρυνση της βάσης  του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Αν συμβεί αυτό θα δοθεί μία μικρή παράταση λίγων ημερών στο έργο της επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου θα γίνει και η σχετική ψηφοφορία για να κριθεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος θα βρεθεί ή όχι ενώπιον του δικαστηρίου. Είναι πάντως εντυπωσιακό αν μη τι άλλο ότι η Βουλή εξετάζει, όχι το πανθομολογούμενο σκάνδαλο αλλά τον πρώην υπουργό.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις