Κώστας Μπακογιάννης Πρωτοψάλτη: Σε αυτήν ερωτάται ξανά για την παράσταση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, στους δρόμους της Αθήνας και την στάση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση που επικρίθηκε για διάφορους λόγους και παίρνει άλλη βαρύτητα τη στιγμή που ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας καταγγέλλει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να επιβιώσει ο Πολιτισμός και οι άνθρωποί του.

Αναφέρει ο κ. Μπακογιάννης: “Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση, είμαι ξεκάθαρος. Την ευθύνη για τη διαδρομή και το πέρασμα αυτής της σπουδαίας ερμηνεύτριας από τις γειτονιές της Αθήνας, τα νοσοκομεία, το Μαξίμου και κάθε γωνιά της πόλης, την έχω εγώ και μόνο. Ομως, να σας πω κάτι; Δεν προσφέρεται η μουσική ως πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε η ίδια η Αλκηστις Πρωτοψάλτη που τραγουδούσε στους δρόμους της πόλης για τέσσερις ώρες. Η μουσική πρέπει και μας ενώνει, δεν διχάζει ποτέ”.

Στην δική της εκδοχή η κυρία Πρωτοψάλτη, είχε πει: “Όταν ήμασταν στην περιοχή του Κολωνακίου πήρε ο πρωθυπουργός τον δήμαρχο και τον ρώτησε πώς πάει, πώς είμαστε. Είχαν περάσει ήδη 3,5 ώρες συναυλία. Λέει ‘γιατί δεν περνάτε από το Μαξίμου να σας χαιρετίσω και να σας ευχαριστήσω κι εγώ’ οπότε έκανε αλλαγή πορείας το φορτηγό, περάσαμε από το Μαξίμου. Αισθάνθηκα πιεσμένη όταν είδα τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους μαζεμένους σχεδόν γύρω από τον πρωθυπουργό αλλά και η θέση μου από εκεί πάνω από το φορτηγό δεν θα ήταν δυνατό ποτέ να βάλω σε τάξη εκείνη την ώρα και να πω: ‘Πάρτε τα απαιτούμενα μέτρα που ορίζει ο νόμος'”.

Για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και τον δημόσιο χώρο

Ο δήμαρχος δηλώνει ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης και του δήμου, στην πανδημία. “Πήγαν όλα πολύ καλά, γιατί αντιδράσαμε άμεσα και συντονισμένα. Προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις σε κάθε γωνιά της πόλης, συνεχίσαμε τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας παντού” τονίζει. Επίσης, δηλώνει ικανοποιημένος για την κοινωνική φροντίδα που παρείχε ο δήμος. “Σε χρόνο-ρεκόρ, ολοκληρώσαμε και ενισχύσαμε υποδομές και προγράμματα για τη φροντίδα των ευπαθών ομάδων, όπως με το πολυδύναμο κέντρο αστέγων, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, με τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας των τοξικοεξαρτημένων που στελεχώθηκε από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και με τη λειτουργία από την αρχή και με νέα δεδομένα της «Βοήθειας στο σπίτι plus», που συνεχίζει να παρέχει σε χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι έχουν ανάγκη, υπηρεσίες, φάρμακα και τρόφιμα στο σπίτι τους”.

Τονίζει πως η κρίση “έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε την αξία του δημόσιου χώρου. Η αξιοποίηση του χώρου της πόλης είναι το εργαλείο για να δημιουργήσεις συνθήκες ανάπτυξης και ισορροπίας μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.  Παρεμβαίνουμε στον δημόσιο χώρο για να μην είναι απλώς βιώσιμη η πόλη, αλλά να είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. “Δείτε, για παράδειγμα, την Ομόνοια, που σε λίγες ημέρες παραδίδεται στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Γίνεται μια πλατεία που αλλάζει τα δεδομένα για όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και εκείνες που θα ανοίξουν, αλλά είναι και ένα έργο που συμβολίζει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο” προσθέτει.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

“Έχουμε θέσει σε ισχύ μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν με την εντολή του κράτους. Όπως η απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη που αφορά σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τα τέλη κατάληψης δημόσιων χώρων αλλά και την αναστολή καταβολής για άλλες υποχρεώσεις προς τον δήμο για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές”.

 “Θα διεκδικήσω νέα θητεία”

Όσον αφορά τα σχέδια για το πολιτικό του μέλλον, αν αυτά θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση ή την κεντρική πολιτική σκηνή, αναφέρει: “Με ρωτάτε στην αρχή της πρώτης θητείας μου και θα πρέπει πρώτα να κρίνουν το έργο μας στο τέλος της, ωστόσο σας απαντώ καταφατικά για την πρόθεσή μου. Ναι, θα τη διεκδικήσω”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις