Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες των οκτώ χωρών που βρίσκονται στην ίδια φάση επανεκκίνησης των οικονομιών τους τόνισαν ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας δραστηριοτήτων είναι θετικά, καθώς ο αριθμός νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός.

Σημείωσαν ακόμη ότι δεν έχει σημειωθεί επιδημιολογική έξαρση, παρόλο που ο ιός δεν έχει εξαλειφθεί. Οι οκτώ ηγέτες τόνισαν, ωστόσο, ότι η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες σε χαλάρωση όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής προστασίας. Θετική είναι η εικόνα και από την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Mette Frederiksen, της Νορβηγίας Erna Solberg, της Τσεχίας Andrej Babis, της Αυστραλίας Scott Morrison, της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern και του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.

Σύψας: Θα έχουμε σίγουρα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού από το εξωτερικό, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε την Τετάρτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας. «Σίγουρα θα έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα δεν έχουμε καμία αμφιβολία», δήλωσε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ANT1. «Τι πρέπει να κάνουμε, να κλείσουμε τον τουρισμό και να φτωχοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, θα έχουμε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας από αυτό που προλαβαίνουμε», πρόσθεσε ο λοιμωξιολόγος.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τον κορονοϊό, ο ίδιος απάντησε: «Έχουμε συνεχώς αντικρουόμενες πληροφορίες, γιατί ο ιός είναι καινούργιος δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πώς συμπεριφέρεται επιδημιολογικά, ποιες είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που προτιμά, πως μεταδίδεται και ποια θεραπεία μπορεί να έχουμε για αυτόν. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη και να καταλήξουμε στην πιο σωστή απόφαση. Πολλές φορές χρειάζεται να ανακαλέσουμε μια απόφαση και αλίμονο αν δεν το κάναμε, αλίμονο αν μέναμε δογματικοί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις