Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη ενώ τα θέματα της πανδημίας του Covid 19 και της οικονομίας με αιχμή την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο ανάκαμψης θα αποτελέσουν το επίκεντρο στην «ατζέντα» της συνεδρίασης.

Στους υπουργούς αναμένεται να δοθεί μήνυμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν 8 νομοσχέδια που θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα. Θυμίζουμε ότι υπάρχει δέσμευση για την ψήφιση 26 νομοθετημάτων έως το τέλος του Ιουλίου.

Ειδικότερα θα γίνει:

 • Ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19,
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις,  
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών,
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίνηση,
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση της επιμέρους σύμβασης δωρεάς για το έργο V της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που αφορά την προμήθεια δύο αεροσκαφών του ΕΚΑΒ για διακομιδές και την επισκευή δύο ελικοπτέρων,
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης,
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
 • Παρουσίαση νομοσχεδίου υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη νησιωτική πολιτική,

Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, και παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Το υπουργικό συμβούλιο θα απασχολήσουν ακόμη τα εξής θέματα:

 • Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,
 • Διορισμός Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος,
 • Επανεκλογή Συνηγόρου του Καταναλωτή,
 • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας,
 • Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας,
 • Τροποποίηση ΠΥΣ για την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στο υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της αναγκαιότητας ευέλικτων σχημάτων με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων. Εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητούμενο είναι η εμπλοκή – σε ένα σχήμα που θα λειτουργεί γρήγορα – συναρμόδιων υπουργείων, όπως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτόν ακριβώς τον σκοπό φέρεται πώς εξυπηρετεί άρθρο τροπολογίας που κατατέθηκε χθες βράδυ στην Βουλή ώστε για ζητήματα επενδύσεων να συσταθούν διακυβερνητικές ομάδες εργασίας.

Εξάλλου, η κυβέρνηση μέχρι αύριο αναμένεται να ολοκληρώσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της για την εργασία και τον τουρισμό, προκειμένου να έχουν θεσμοθετηθεί έως το τέλος του μήνα ενώ είναι πιθανό η νομοθέτηση να γίνει με ταχύτατες διαδικασίες την Παρασκευή, όπου συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία.

Στις προωθούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται όσα εξαγγέλθηκαν και αφορούν την επιδότηση της εργασίας στις περιπτώσεις της εκ περιτροπής απασχόλησης και της προσωρινής αναστολής συμβάσεων. Μάλιστα, επίσης με τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να συνάψει σύμβαση εγγύησης με κοινοτικά όργανα. Αυτό θεσπίζεται ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα SURE που θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια και θα στηρίξει τα μέτρα για την αγορά εργασίας.