Λίγες μέρες μετά την σχεδόν ομόφωνη απόρριψη από τη Βουλή της αίτησης άρσης ασυλίας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μηνύθηκαν για την… συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα περί εσχάτης προδοσίας, μία ακόμα περίεργη υπόθεση αυτή τη φορά από το… ποδόσφαιρο έρχεται για να δημιουργήσει προβληματισμό σε σχέση με τα κριτήρια που διαβιβάζονται στη Βουλή οι δικογραφίες.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή καθώς στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ποινική δικογραφία που αφορά στον διατελέσαντα υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Η δικογραφία είναι με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και αφορά τη χρήση του συστήματος VΑR στον αγώνα Βόλος – Ολυμπιακός στο Πανθεσσαλικό, στον οποίο δεν μέτρησε κανονικό γκολ των φιλοξενούμενων, με τον διαιτητή να συμβουλεύεται μάλιστα το VAR. Θυμηθείτε την φάση του 17ου λεπτού από το 15ο δευτερόλεπτο του βίντεο και μετά.

Έκανε λάθος δηλαδή ο διαιτητής και η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν θα πάνε στο δικαστήριο δύο υπουργοί να ελεγχθούν για κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου γιατί το  VAR ήταν ακριβό. Κάπως  έτσι είναι το σκεπτικό του εισαγγελέα.

Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας οι κ.κ. Βασιλειάδης και Παππάς καλούνται να ελεγχθούν σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά του κ. Σάββα Θεοδωρίδη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργία. Η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλοι 15 ως κατηγορούμενοι από τους διαιτητές του αγώνα μέχρι τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Πρωτοτυπία η υπόθεση για τη Βουλή

Και καθώς η υπόθεση έχει μία πρωτοτυπία για τη Βουλή, κανονικά ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της Βουλής κ Χαράλαμπος Αθανασίου ή ακόμα καλύτερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ Κωνσταντίνος Τασούλας θα πρέπει με τους δείκτες και των δύο χεριών τους να κάνουν δημόσια τη χαρακτηριστική κίνηση της οθόνης του VAR και σε μία γιγαντοοθόνη που θα στηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και οι 300 βουλευτές να παρακολουθήσουν την επίμαχη φάση και να αποφανθούν αν πρέπει οι δύο πρώην υπουργοί να παραπεμφθούν στο δικαστήριο.

Μία ακόμα ιδέα θα ήταν σε όλους τους αγώνες που καλύπτονται με το σύστημα VAR στην Ελλάδα πέρα από το διαιτητή VAR και ο εκάστοτε υφυπουργός αθλητισμού μαζί με αυτόν της ψηφιακής πολιτικής να βλέπουν, (τώρα είναι που είναι και μόδα οι τηλεδιάσκεψεις) και οι ίδιοι τη φάση και να βγάζουν ετυμηγορία για το τι θα δείξει ο διαιτητής στο χορτάρι.

Και καλή είναι η πλάκα αλλά η άρση ασυλίας των δύο πρώην υπουργών (ο κ. Παππάς παραμένει βουλευτής αλλά όχι και ο κ.Βασιλειάδης) αφορά το τμήμα της δικογραφίας που αναφέρεται στο κόστος του VAR. Κάθε φορά δηλαδή που θα αδικείται μία ομάδα, πιθανόν να συζητούν στη Βουλή την άρση ασυλίας των δύο υπουργών στις ημέρες των οποίων θεσμοθετήθηκε το VAR.

Και ο κ. Θεοδωρίδης όπως και κάθε πολίτης καλά έκανε και δικαιούται να καταθέσει τη μήνυση όπως εκείνος πιστεύει, όταν εκτιμά ότι Θίγονται τα συμφέροντά και το δίκαιο του. Εν προκειμένω μάλιστα εθίγη το συμφέρον του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο ματς.

Απλά σε αυτή την περίπτωση οι εισαγγελείς έπρεπε να καταλάβουν ότι μη εξαιρώντας τα πολιτικά πρόσωπα από την υπόθεση δημιουργείται ένα πολύ περίεργο προηγούμενο. Αν ήθελαν βέβαια Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις