Ο Νίκος Κοτζιάς, καλεσμένος της εκπομπής OPEN Ελλάδα με τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμέρο, κληθείς να σχολιάσει την ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, είπε πως «με την ΑΟΖ δεν επεκτείνεται η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχει καταλάβει ακόμη τη διαφορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στον συμβιβασμό δίνεις και παίρνεις, η Ιταλία παίρνει περισσότερα από μας».

Ερωτηθείς, μάλιστα, γιατί «πάγωσε» μια αντίστοιχη συμφωνία το 2016, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο forum των Δελφών, τόνισε πως αυτό δεν αληθεύει. «Επί 2 χρόνια κάναμε συστηματική δουλειά για τη συμφωνία και η κυβέρνηση φοβήθηκε και δεν προχώρησε», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως σε δήλωσή του, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε παλιό σχέδιο για την ελληνοϊταλική ΑΟΖ και το υπέγραψε όπως ήθελαν οι Ιταλοί, ενώ σχολίασε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ,, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί!!! Δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους.

Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα.

Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας.

Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή.

ΥΓ Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ υποτάχτηκε συμφωνώντας σε επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ που έκανε αυτό που εμείς ως κυβέρνηση για τους παραπάνω λόγους δεν κάναμε. Πρόκειται για σαφή υποχώρηση στην επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ.