Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφθηκαν τη νατοϊκή Βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Μετέβησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και αμέσως μετά στο Μαράθι για έλεγχο έργων στο στρατιωτικό λιμάνι της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη παρόντων των κ.κ. Παναγιωτόπουλου, Πάιατ, Φλώρου και Πετράκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, η πορεία της επιχείρησης “Irini”, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής Βάσης. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως «η Ελλάδα και μόνη της αλλά και με τους συμμάχους της είναι σε θέση να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά από την επικύρωση της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε πέρυσι.

Από το 1:07 και μετά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά επισήμανε και την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε με tweet τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επέστρεψε στη νατοϊκή Βάση της Σούδας.

Ηχηρό μήνυμα για την Αγία Σοφία

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέα τοποθέτησή του. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις