Η κ. Κεφαλογιάννη όπως είχε δηλώσει κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019, είχε αρνηθεί να αναλάβει διότι είχε τοποθετηθεί ως βουλευτής της αντιπολίτευσης τομεάρχης Πολιτισμού από τον κ. Μητσοτάκη, δούλεψε πάνω σ’ αυτό για 2,5 χρόνια, στήριξε τον προεκλογικό της αγώνα και προγραμματισμό γι αυτόν τον τομέα, είχε συμφωνήσει να το αναλάβει, ωστόσο, είδε να παίρνει τη θέση κάποιος άλλος και συγκεκριμένα η Λίνα Μενδώνη. Οπως είχε ανακοινώσει τότε «Έχω δουλέψει τα τελευταία 2,5 χρόνια στον τομέα Πολιτισμού. Εκεί ήμουν υπεύθυνη. Ήταν μεγάλη πρόκληση να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του χώρου του πολιτισμού, της τέχνης. Έχω καταθέσει δεκάδες ερωτήσεις στη Βουλή, τα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, για κλειστά πωλητήρια κι αναψυκτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους, για κινηματογράφους κτλ. Ήμουν έτοιμη να προσφέρω τις γνώσεις και τις δυνάμεις μου σ’ αυτό το χώρο. Ο πρωθυπουργός μου πρότεινε το Τουρισμού. Θεωρώ ότι είχα κάνει τον κύκλο μου, είχα προσφέρει και περίμενα κάτι άλλο. Περίμενα να τοποθετηθεί κάποιος άλλος, να δοκιμαστεί, να δουλέψει και να προχωρήσει. Όταν έχουμε κάνει έναν κύκλο πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία σε κάποιον άλλο να δοκιμαστεί κι εμείς να κάνουμε κάτι άλλο»

Οι φήμες λένε ότι κάποια από τα υπουργεία που θα αλλάξουν χέρια, οπότε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έγινε αποδέκτης πολλών ερωτήσεων για τις προθέσεις της σε περίπτωση που δεχθεί τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, κι έτσι αποφάσισε να απαντήσει “διπλωματικά”, με δημόσι ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook

Η ίδια η βουλευτής της ΝΔ, με ένα post στο Facebook το πρωί της Τετάρτης (17.06.2020), μίλησε για τον ανασχηματισμό. Αλλά απάντηση στο ερώτημα, δεν θα μπορούσε να δώσει.

Περί ανασχηματισμού … Με ρωτάνε δημοσιογράφοι σε σχέση με τις διορθωτικές κινήσεις που σκέφτεται να κάνει ο…

Gepostet von Όλγα Κεφαλογιάννη / Olga Kefalogianni amMittwoch, 17. Juni 2020

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό

Παρότι οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, δηλαδή του «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού, πυροδότησαν για τα καλά τα σχετικά σενάρια.


Τη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας είχε προαναγγείλει ότι μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζονται στο κυβερνητικό σχήμα. «Αυτήν τη στιγμή», δήλωσε, «βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης εξόδου στην αγορά, στην κοινωνία, και δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πάμε σε οποιαδήποτε δομική αλλαγή. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και η παγίωση θα είναι όταν θα έχει ανοίξει όλη η αγορά, από την 1η Ιουλίου και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές. Όλα τα υπουργεία παρακολουθούνται ψηφιακά, αλλά γενικά δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να «μαζέψει» το θέμα, αναφέροντας ότι «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», εκτιμάται ότι οι αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και πλέον τα ζητούμενα ως προς τον επικείμενο ανασχηματισμό είναι ο χρόνος πραγματοποίησής του, η έκτασή του και τα πρόσωπα που θα επηρεάσει.

Τι λέει το πιθανότερο σενάριο; Ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, κοντά στη συμπλήρωση ενός χρόνου (7 Ιουλίου) από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, προκειμένου να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα και να υπάρχει επαρκές διάστημα προετοιμασίας των νέων κυβερνητικών στελεχών εν όψει της πολύ δύσκολης φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου. Όσον αφορά στον χαρακτήρα του ανασχηματισμού, φαίνεται ότι τελικά θα είναι διορθωτικός και όχι δομικός.

Οι αλλαγές προσώπων

Στα βασικά υπουργεία δεν αναμένονται αλλαγές: Αμετακίνητος θεωρείται ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας καθώς οι χειρισμοί του τόσο στην ιστορική συμφωνία με την Ιταλία αλλά και στα ελληνοτουρκικά κρίνονται ικανοποιητικοί. Δεδομένος δείχνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που πιστώνεται μεγάλο μέρος από τον χειρισμό της κρίσης.

Από τους αρκετά πετυχημένους θεωρείται ο Νίκος Χαρδαλιάς και δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του, αν και στη διαχείριση κρίσεων εμφανίζεται αναντικατάστατος. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επιτυχημένος και πρώτος σε δημοφιλία στις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να αναβαθμιστεί αν κριθεί σκόπιμο ενόψει νέου ΕΣΥ να επιλεγεί ένα περισσότερο τεχνοκρατικό σχήμα. Από τους κερδισμένους στη διαχείριση της κρίσης είναι και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αποτελεσματικός παρά την οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση θεωρείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το ίδιο ισχύει και για τον Λευτέρη Οικονόμου. Ευχαριστημένος φαίνεται ο πρωθυπουργός και από τον Κωστή Χατζηδάκη καθώς πέρασε δύσκολα νομοσχέδια για το περιβάλλον και τον λιγνίτη. Πολύ θετικό κρίνεται το έργο του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Χωρίς προβλήματα διαχειρίζεται ο Κώστας Τσιάρας τον χώρο της Δικαιοσύνης ενώ στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης, είναι από τους πλέον αθόρυβους που έχει καλή εικόνα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των αλλαγών προσώπων, φαίνεται ότι θα βρεθούν δύο υπουργεία: το Εργασίας και το Ανάπτυξης. Για την πολιτική ηγεσία του πρώτου έχουν βαρύνει, μεταξύ άλλων, τόσο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται να υστερεί στα εργασιακά, όσο και το πρόγραμμα-φιάσκο με την τηλεκατάρτιση επαγγελματιών (Σκοιλ Ελικίκου…).

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Άδωνις Γεωργιάδης γίνεται στόχος κριτικής λόγω του τρόπου επικοινωνίας του όμως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πιστωθεί και την έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό.

Γκρίνια υπάρχει στο κόμμα για τους χειρισμούς του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ενώ στους υποψήφιους για απομάκρυνση συγκαταλέγεται και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, που συμπλήρωσε 6 μήνες από την τοποθέτησή του, καθώς στο Μαξίμου περίμεναν περισσότερα στον ευαίσθητο τομέα. Επίσης από το υφυπουργείου Αθλητισμού εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μετά τις κινήσεις του στις αρχές του χρόνου θεωρείται ανεπιθύμητος για μεγάλη μερίδα ποδοσφαιρικών παραγόντων και φιλάθλων.

Για τη Νίκη Κεραμέως πάντα υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Η προσπάθεια της ήταν μεγάλη παίρνοντας ένα δύσκολο νομοσχέδιο στις πλάτες της. Μεγαλύτερες ήταν οι προσδοκίες για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Επίσης, προς αντικατάσταση φέρεται και η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μεγάλα ερωτήματα υπάρχουν για πολλούς υφυπουργούς που δεν έχουν επιδείξει έργο αλλά και δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του πρωθυπουργού.