Ο τουρισμός είναι εθνικό θέμα και όχι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την επανεκκίνηση του τουρισμού «με προχειρότητα και ανευθυνότητα». Έκανε, δε, λόγο για «παλινωδίες» του υπουργού Τουρισμού.

Επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του τουρισμού και ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας, Τουρισμού, Υγείας που προβλέπει, όπως είπε, «δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε τουριστική μονάδα ξεχωριστά και συγκεκριμένα για κάθε 10 δωμάτια ένα, έως 50 δωμάτια δύο και το 3% για πάνω από 50 δωμάτια». Μίλησε για «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική. Πρόσθεσε ότι πρέπει να την πάρει πίσω η κυβέρνηση και να προσανατολιστεί σε ξεχωριστές μονάδες για περιπτώσεις καραντίνας αν χρειαστεί.

Αυτό, τόνισε, για υγειονομικούς λόγους «γιατί πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο», αλλά και για λόγους προβολής, διότι «φανταστείτε τον αντίκτυπο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για τις περιοχές, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει κίνηση για το υπόλοιπο τουριστικό διάστημα». «Δεν σας κρύβω ότι κι εμάς μας απασχολεί η ΚΥΑ», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος. Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και κατέθεσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι «δυνητικό» και «επουδενί υποχρεωτικό».

«Γιατί όταν μιλάς για καταλύματα και ξενοδοχεία, μιλάς από το πολύ μικρό, το οικογενειακό των 10 δωματίων μέχρι την πολύ μεγάλη μονάδα των χιλιάδων δωματίων». «Θεωρώ ότι θα αλλάξει αυτή η απόφαση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τέτοια απόφαση «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά να μην ανοίξουν επιχειρήσεις».

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ η ζημιά στα έσοδα τους μήνες του lockdown

Ξεπερνούν τα δυο δισεκατομμύρια οι απώλειες στα τουριστικά έσοδα τους δύο μήνες του lockdown. Τον Απρίλιο τα έσοδα ήταν μηδενικά, μόλις 7,3 εκατ. ευρώ από τα 543 εκατ. που μπήκαν στο ταμείο το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 96,2% και 98,7% αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά 99,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.

Ίδια θα είναι η εικόνα και το Μάιο. Τη χρονιά που πέρασε, τα έσοδα από τον Τουρισμό το μήνα αυτό άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2018. Στο πεντάμηνο τα έσοδα έφταναν τα 2,9 δισ., κατά 14,4% πάνω από το 2018, ποσοστά που αποδεικνύουν τη δυναμική που κατέγραφε ο ελληνικός τουρισμός. Επί του παρόντος, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της ΤτΕ για το τετράμηνο, έχουν μπει στο τουριστικό καλάθι μόνο 626 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αποτελούν έσοδα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. (διαβάστε εδώ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις