Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει πως “η ΝΔ δείχνει μία απίστευτη εμμονή στη συγκάλυψη του σκανδάλου NOVARTIS” και προσθέτει: “Η NOVARTIS ομολόγησε πως χρησιμοποίησε αθέμιτες πρακτικές απέναντι σε Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τη δωροδοκία, προκειμένου να επηρεάσει την ελληνική κυβέρνηση σε αποφάσεις οι οποίες θα διεύρυναν το κέρδος της”. “Με το γεγονός αυτό καταπίπτει οριστικά το ζήτημα της σκευωρίας που υποστηρίζει η κυβέρνηση” τονίζει η πρώην υπουργός.  “Η εταιρεία αποδέχεται ότι έχει τελέσει ένα τέτοιο αδίκημα και πληρώνει πρόστιμο, ενώ η κυβέρνηση επιμένει να το συγκαλύπτει, προσπαθεί ακόμη και τώρα να συγκαλύψει πίσω από παιχνίδια με τις λέξεις μία τέτοια περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος” ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και τόνισε πως “η χώρα έχει υποστεί πάρα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό πλήγμα λόγω αυτής της υπόθεσης και πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει αποζημίωση“.

Όσον αφορά τις ηχογραφήσεις του Σάμπι Μιώνη, κάνει λόγο για αντιπερισπασμό, τονίζοντας πως “ο Νίκος Παππάς, έχει δώσει πολύ καθαρές εξηγήσεις γιατί έγινε η συνομιλία, τι ακριβώς επιδίωκε με αυτή και ανέλαβε την ευθύνη για τυχόν αστοχίες, κυρίως φραστικές, σε αυτή τη συνομιλία”.

Παρέμβαση για την οικονομική πολιτική

Επίσης, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο Βήμα, η κ. Αχτσιόγλου, αναφέρει πως “η πανδημία ανέδειξε ως μεγεθυντικός φακός τις ανεπάρκειες και τα προβλήματα ενός μοντέλου που θεοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία και απαξίωνε τη δημόσια κοινωνική προστασία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια)”. Και τονίζει: “Δείτε το παράδειγμα της υγείας. Η πανδημία ανέτρεψε στην πράξη την επιχειρηματολογία που έβαλλε εναντίον του δημόσιου πυλώνα και κατέληγε στη δαιμονοποίησή του και οδήγησε ακόμη και υπερφιλελεύθερες κυβερνήσεις να συνειδητοποιούν την ανάγκη ενίσχυσής του. Το πολιτικά κρίσιμο βέβαια είναι αν ο ρόλος του δημόσιου πυλώνα γίνεται αντιληπτός ως επιδιορθωτικός, ως μια ύστατη καταφυγή σε περιόδους κρίσης ή αν προκρίνεται ως βασικός θεσμικός μόνιμος βραχίονας καταπολέμησης των ανισοτήτων. Πώς απαντά στο διακύβευμα αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ;”

“Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος ως ένα δίχτυ ελάχιστης ασφάλειας μόνο για όσους περιθωριοποιούνται από το κοινωνικό dumping που παράγει η ελεύθερη αγορά, ενώ τη δημόσια πολιτική κοινωνικής προστασίας την βλέπει στην καλύτερη περίπτωση σε ρόλο πυροσβέστη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ακύρωση εκ μέρους της κυβέρνησης όλων των μόνιμων προσλήψεων στην υγεία που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μείωση του προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση, την παντελή ανυπαρξία οποιουδήποτε μηχανισμού υποστήριξης του εισοδήματος μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας που αντιμετωπίζονται μάλλον ως αόρατοι, τη σαφέστατη υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας, και την εξάντληση της κοινωνικής της παρέμβασης στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης;“.