Μιλώντας στην συγκέντρωση, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: “Ο ελληνικός λαός στάθηκε διαχρονικά στο πλευρό του παλαιστινιακού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αταλάντευτα υποστηρίζει πως η Παλαιστίνη πρέπει κάποτε να δικαιωθεί“. Το κάλεσμα έκαναν οι νομαρχιακές οργανώσεις Α’, Β’ Αθήνας και Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τον νέο κύκλο επιθετικότητας εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του πως “στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ”.

Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε “ξεκάθαρη παραβίαση” του Διεθνούς Δικαίου, των Ψηφισμάτων και των Αποφάσεων του ΟΗΕ το σχέδιο ενσωμάτωσης στο Ισραήλ, κατεχομένων εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, το οποίο περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης ΝετανιάχουΓκάντζ. “Μία τέτοια κίνηση εμποδίζει ακόμα περισσότερο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναγκαία συνύπαρξη των λαών της περιοχής” τόνιζε και πρόσθετε πως σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ, η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Κάλεσμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις ως προς την θέση της χώρας μας, στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, ‪την 1η Ιουλίου‬, η οποία προβλέπεται από το εν λόγω σχέδιο και να συνταχθεί με τις 11 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία), οι οποίες το έχουν ήδη καταδικάσει.

Σε ανακοίνωση της, η Νεολαία ανέφερε: “Το ιμπεριαλιστικό σχέδιο Τραμπ – Νετανιάχου, που παραβιάζει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, και εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τα συμφέρονται του Ισραήλ θα πρέπει να καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα. Καμία συμφωνία, η οποία μόνο προσχηματικά χαρακτηρίζεται ως ειρηνευτική, δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, και χωρίς διαπραγμάτευση με γνώμονα τα ήδη συμφωνημένα και κεκτημένα από άποψη διεθνούς δικαίου. Η προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και των Συμβάσεων της Γενεύης. (…) Η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο κράτος του Ισραήλ αποτελεί προάγγελο κήρυξης ακόμα ενός πολέμου ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και θανάσιμο χτύπημα στην προοπτική της ειρήνης, θεμελιωμένης στη λύση των ‘δύο κρατών'”.

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- Ισραήλ στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του σχεδίου προσάρτησης Παλαιστινιακών εδαφών. Το αίτημα που στήριξε και το Κίνημα Αλλαγής, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Πέραν της ΝΔ, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις