Στη συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Τρίτης στο ρ/σ ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στο εάν και πότε προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. «Κάποια στιγμή θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής» απάντησε ρητά ο πρωθυπουργός ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Να ξέρετε ότι όποτε γίνει, θα το μάθετε από μένα», ένα σχόλιο που ουσιαστικά βάζει στη θέση του όποιο από τα κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν κατά καιρούς να προαναγγέλλουν την ανακοίνωση ανασχηματισμού, όπως ο κ. Γεραπετρίτης που το έχει πράξει δις κι έχει διαψευστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και την ίδια την πραγματικότητα.

Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη

Gepostet von Flash.gr Life am Dienstag, 7. Juli 2020

Ο πρωθυπουργός με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε ότι στον έναν χρόνο διακυβέρνησης έγιναν λάθη, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «από τα λάθη μαθαίνουμε, δεν διστάζουμε και να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε».

Ως παράδειγμα ανέφερε τη στελέχωση των νοσοκομείων από διοικητές, κάποιοι από τους οποίους -όπως είπε- δεν είχαν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το αναγνωρίσαμε και το διορθώσαμε είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είπε ότι ακούει την αντιπολίτευση και πιστεύει ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει καλύτερη την κυβέρνηση ενώ υποστήριξε ότι πιστεύει στο θετικό κλίμα στο δημόσιο διάλογο.

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στο ένα έτος διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και ότι η ανησυχία του εστιάζεται τόσο στο θέμα της υγείας καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί θεραπεία ή εμβόλιο για τον κορονοϊό, όσο και για την οικονομία αφού ο κορονοϊός βάζει φρένο και στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Προτεραιότητά μας η στήριξη των θέσεων εργασίας και το εισόδημα των πιο ευάλωτων. Ξεκαθάρισε ότι η οικονομία δεν αντέχει νέο γενικό lockdown αλλά δεν απέκλεισε να λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα όπου χρειάζονται. «Η κυβέρνηση θα κριθεί από τη διαχείριση της κρίσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη λίστα Πέτσα, είπε ότι δεν έγινε κάτι λάθος και δόθηκε στη δημοσιότητα όταν επιβεβαιώθηκε τι και σε ποιους δόθηκε. «Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία και δεν δόθηκαν με παρέμβαση πολιτική» τόνισε.

Για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Θα ήταν ανέντιμο να προσφύγω τώρα σε εκλογές, όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου για να υλοποιήσω το πρόγραμμα της ΝΔ».

Στο ερώτημα αν ανησυχεί από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων απέναντι στον κορονοϊό και αν φοβάται δεύτερο κύμα είπε: «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο.

Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το πολυπόθητο, όπως είπε εμβόλιο.

«Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει αν και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό.

Απαντώντας για τα πανηγύρια τόνισε ότι υπάρχει προβληματισμός και ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τους ειδικούς. «Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης αλλά χρειάζεται προσοχή και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση, όπως και γενικότερα στο θέμα της διασκέδασης».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση.

Για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με επαγγελματισμό.

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τηλεφώνημα με τον Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε: «Δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί όχι με δική μου υπαιτιότητα. Ο κ. Ερντογάν μετά τον Έβρο είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου. Οι συζητήσεις αυτού του είδους πολλές φορές είναι αρκετά χορογραφημένες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε. Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη που επέμενε να εξαιρεθεί η Τουρκία από την λευκή λίστα της ΕΕ.

Για το θέμα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις αλλά έχω θέσει υπόψιν του Τούρκου προέδρου ένα σχέδιο για διάλογο υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ένταση. Έχω πει πολλές φορές ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο. Δεν θα σας πως με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε αλλά η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και το διεθνές δίκαιο και συμμάχους όπως η ΕΕ με το μέρος της.

Στο ερώτημα αν το τηλεφώνημα έγινε με μεσολάβηση Μέρκελ είπε ότι δεν είναι απολύτως ακριβές. Είχαμε και οι δύο την πρόθεση να επικοινωνήσουμε. Έχω ενημερώσει την Γερμανίδα Καγκελάριο και η ίδια έχει επαφές αλλά για να επικοινωνήσουμε δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές και διαιτητές.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι θα εκπληρωθεί η προφητεία ενός θερμού επεισοδίου, είπε ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για νέα συνάντηση είπε ότι ήδη τον έχει συναντήσει δύοιφορές. Η συνάντηση ή και το τηλέφωνο είναι πολλές φορές από μόνο του είδηση όταν έχουν διακοπεί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για ακόμα μια φορά την Τουρκία ότι εργαλειοποίησε τους πρόσφυγες και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού που κάνουν με αυταπάρνηση την δουλειά τους.

Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. Με βάση το πόρισμα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου αλλά είναι καινούρια όλα αυτά; Είχα μιλήσει γι’ αυτά στην Βουλή από τότε και το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα όπως το ΣτΕ», συνέχισε.

«Η καλύτερη απάντησε σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας», είπε ακόμα. «Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη και πιο ισχυρή, είπε ακόμα και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του συντάγματος».

«Το δικό μου όραμα είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση να φτάνει στα αρμόδια όργανα».

«Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Το οφείλει ο κ. Τσίπρας και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανασχηματισμός θα γίνει αλλά δεν είναι της στιγμής – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας