Το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ζήτημα αναίρεσης κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να θεωρήσει το θέμα ως ελληνοτουρκική διαφορά.

Για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. ‘Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Η Ελλάδα έχει πολύ ικανές ένοπλες δυνάμεις.» Αύριο ο υπουργός θα μεταβεί μαζί με τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας σημείωσε πως με την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία στο τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος «υπερέβη τα εσκαμμένα και αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας». Ανέφερε ακόμη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της. », είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.» Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.» «Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα», είπε ο υπουργός για την επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Τουρκία. «Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της.», προσέθεσε. «Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις