Τριμερής συνάντηση, στο Βερολίνο, είχαν ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, καθώς και ο γερμανός σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Στην ατζέντα οι τουρκικές προκλήσεις και η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Η συγκεκριμένη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, διεξήχθη σε γερμανικό έδαφος (Βερολίνο), ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, την επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς από τη γερμανική πλευρά έγινε λόγω του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η Τουρκία καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές της ενέργειες». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν: «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεως».

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από την τουρκική πλευρά, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογο του, Εβαρίστ Μπαρτολό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία, τόνισε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη “καταδίκη” που χρησιμοποίησε η ΕΕ για το ζήτημα του ιστορικού μνημείου.

Τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας
Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν


Ευρωπαϊκή Ένωση

Την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί καταδίκασε τη Δευτέρα (13/7) το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. «Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις