Σύνοδος Κορυφής: Το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για άμεση έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, πρωτοφανές να θέλει δηλαδή να μοιράσει λεφτά ένας κεντρικός Τραπεζίτης, δείχνει και την κρισιμότητα των στιγμών για την Ευρωπαϊκή οικομονία, αλλά φυσικά και την Ελλάδα που μόλις βγήκε από μια 10 κρίση και δεν έχει δυναμική άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Στις 10:00 ώρα Ελλάδος ξεκινάει η μάχη στις Βρυξέλλες για τα 32 δισεκατομμύρια με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επιδιώκει  μια συμφωνία που δεν θα μετατρέπει τις επιχορηγήσεις σε δάνεια, δηλαδή σε νέες τύπου “μνημονίου” δεσμεύσεις, κάτι που θέλουν Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι του Βορρά, Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ολλανδία. γιατί αυτό θα σημαίνει προαπαιτούμενα, υποχρεώσεις και λιτότητα για την Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες του Νότου

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας:

  • Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός
  •  τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Επίσης σύμφωνα η ελληνική πλευρά κατα βάσιν «αγωνιά» για τα χρονικά περιθώρια της απορρόφησης των κονδυλίων (θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου) ενώ θα θέσει και ζήτημα  ώστε ένα μέρος του ποσού (περίπου 6 δισ) από τα 32 να μπορεί να διατεθεί για φορολικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που θα μπορούσαν να καταστούν άμεσος αναπτυξιακός μοχλός για την ελληνική οικονομία.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής». Η σύνοδος βέβαια δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την Κυριακή και σε ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία, κάτι διόλου απίθανο λόγω της σκληρής στάσης των χωρών του βορρά, προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου νέα συνάντηση.

Στο τραπέζι υπάρχει και η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψηςκάτι το οποίο ικανοποίησε και την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μείωση στα 750 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ίδια παραμένει και η αναλογία, 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Ωστόσο, από τα χρήματα των επιχορηγήσεων, το 70% θα δοθεί μέχρι το 2022 με βάση τον πληθυσμό, το ΑΕΠ κατά κεφαλή και την ανεργία κατά τα έτη 2015-2019, ενώ το υπόλοιπο 30% θα δοθεί το 2023 λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της οικονομίας το 2020 και το 2021.

Όσον αφορά στο ΠΔΠ, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ υπήρξε μείωση 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον το ποσό να φτάνει τα 1,074 τρισ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Πίεση της Ελλάδας για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται να τεθούν τόσο η τουρκική προκλητικότητα όσο και το Brexit.  Θα δοθεί συνέχεια από την Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην διπλωματική εθνική γραμμή  του Νίκου Δένδια για τον ευρύ κατάλογο κυρώσεων κατά της Άγκυρας, από τον τουρισμό και τράπεζες μέχρι τη διακοπή εισαγωγών  – εξαγωγών με την Τουρκία, που κατέθεση η Ελλάδα στην ΕΕ, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών μετά την σύνοδο υπουργών της περασμένης εβδομάδας. Οπως μάλιστα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας «Ζήτησα να δοθεί η εντολή από το ΣΕΥ στον κ. Μπορέλ να συντάξει μια εισήγηση με οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας. Το Συμβούλιο συμφώνησε και έδωσε την εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο» και κατόπιν τούτου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τις πιέσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Καμπανάκι κινδύνου Λαγκάρντ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για άμεση έγκριση του

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αφού καλωσόρισε την ιδέα για τη δημιουργία του υπερ-ταμείου των 750 δισ. ευρώ ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ότι «είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο». Αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι παρατηρείται βελτίωση καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει στο τρίτο τρίμηνο, επισήμανε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι άνιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι τόσο η ταχύτητα όσο και το εύρος της ανάκαμψης είναι ακόμη αβέβαια, καθώς η ύφεση που καταγράφεται στο δεύτερο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά δε, την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του QE, σημείωσε ότι έγιναν εμπροσθοβαρείς κινήσεις και το τελευταίο διάστημα περιορίστηκαν, δεδομένου ότι οι αγορές έγιναν πιο σταθερές. Διαβεβαίωσε δε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων εωσότου οι οικονομικές συνθήκες βελτιωθούν. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) με συνολικό κονδύλιο 1,350 τρισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής στάσης της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιστάθμιση της πτωτικής μεταβολής που σχετίζεται με την πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να διεξάγονται με ευέλικτο τρόπο με την πάροδο του χρόνου, σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων

Όπως αναμένετο η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της και το Διοικητικό Συμβούλιο να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού να συγκλίνουν ισχυρά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%, και αυτή η σύγκλιση να αντικατοπτρίζεται με συνέπεια στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις