Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ προκειμένου να παραστούν στην επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης ενάμιση αιώνα από την ανάδειξη του λιμένα, μετά και την άφιξη του σιδηρόδρομου (1871). Μάλιστα, η εκδήλωση συμπίπτει με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης «Atlantic Resolve 2020» καθώς και τις προετοιμασίες για τη χρήση του σιδηρόδρομου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.

«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η πέμπτη επίσκεψή μου, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο αυτής της πόλης ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Πάιατ στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρέσβης συνοδεύοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Νίκο Παναγιωτόπουλο, έκανε δηλώσεις το πρωί στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή τη διέλευση από την πόλη με προορισμό τη Ρουμανία για τη νατοϊκή άσκηση Atlantic Resolve 2020 αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική κρίση τόνισε τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα».

Εξάλλου, ο κ. Πάιατ τόνισε «το σαφές μήνυμα από την Ουάσινγκτον και από την Ευρώπη, που προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή να προσεγγίσουν την ανάπτυξη πόρων σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία. Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο. Επιτρέψτε μου λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και όπως ο υπουργός (Άμυνας των ΗΠΑ) Έσπερ συζήτησε με τον υπουργό Παναγιωτόπουλο, αυτή την εβδομάδα, η συνεργασία μας εμβαθύνει μια πολύ σημαντική διμερή σχέση και ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ που προωθεί την ευημερία και την ασφάλεια σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή για όλους τους πολίτες μας».

Ερωτηθείς, δε, από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της εκδήλωσης και για το αν θεωρεί πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει συνέχεια στα σήματα που δείχνουν ότι υπάρχει μια τέτοια προοπτική. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι η ελπίδα του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, το ακούσαμε από τον υπουργό Άμυνας μόλις τώρα και σίγουρα οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται αυτήν την ελπίδα και χρησιμοποιούμε τα διπλωματικά μας εργαλεία για την προώθηση αυτού του στόχου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα

Την εκτίμηση ότι η διατύπωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «που άφηνε κάποια ευρύτερα περιθώρια ερμηνείας» σχετικά με την εκκρεμούσα κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο, «μετά τη λεκτική βελτίωση που έχει προκύψει, είναι σαφές πλέον ότι στέλνει μήνυμα ότι σε όλη αυτή την υπόθεση το πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία αμφισβητεί, η Τουρκία είναι το πρόβλημα και αυτό ξεκαθαρίζει πλέον και μέσα στο κείμενο», εξέφρασε σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τα 150 χρόνια του λιμένα, η οποία συμπίπτει και με την υποστήριξη της συμμαχικής άσκησης “ Atlantic Resolve 2020”, ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαριστώντας τον Αμερικάνο πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ για τη συμβολή του «ως διπλωμάτη με εμπειρία, στη διόρθωση (σ.σ. της δήλωσης) ώστε να γίνει κατανοητό το πνεύμα της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε: «Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων και να προωθήσουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι «θα ευοδωθούν οι κοινές μας προσπάθειες και για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για την ύπαρξη σύντομα ακόμα περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων και συνολικού οφέλους, για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή».

Σπουδαίας γεωπολιτικής σημασίας το Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Να θυμίσουμε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μεγάλη στρατιωτική και αναπτυξιακή συμμαχία και δεδομένου ότι βγήκε πρόσφατα σε δημόσιο διαγωνισμό οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται λόγω του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου της ακριτικής πόλης.  Εκκρεμεί πάντως η δημοσιοποίηση της προκήρυξης για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ενώ όπως έχει γίνει γνωστό οι υποψήφιοι επενδυτές και για τους τρεις διαγωνισμούς θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις αρχές Οκτωβρίου.

Σήμερα με αφορμή τη μεταφορά του εξοπλισμού στις ακτές της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα κατέστη ακόμα πιο σαφής ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελληνικής πόλης. Οι Τούρκοι δημιουργούν προβλήματα στη διέλευση από το Βόσπορο και η Αλεξανδρούπολη προσφέρει συνδυασμένες μεταφορές και σύνδεση με τα λιμάνια της μαύρης θάλασσας.

To Endurance έδεσε στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη 21/7/2020

Ήδη από προχθές το τεράστιο αμερικάνικο αμερικάνικο φορτηγό πλοίο Endurance έπιασε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεφορτώνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος μεταφορτώθηκε σε τρένα και μεγάλα φορτηγά διασχίζοντας τον Έβρο και τη Βουλγαρία προκειμένου να καταλήξει στη Ρουμανία.

Το USNS YUMA κατέφτασε στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 22/7/2020

Συνομολογήθηκαν μάλιστα και ελικόπτερα τα οποία θα πετάξουν για τη Ρουμανία από το αεροδρόμιο “Δημόκριτος”.

Χθες επίσης κατέφτασε και το πλοίο USNS YUMA.