Κόντρα ανάμεσα στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Αφορμή για το σκηνικό σύγκρουσης  υπήρξε η διαφοροποίηση των θέσεων τους για για τη διαχείριση των απορριμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι  οι περιφέρειες οφείλουν να έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν καθοριστικά με τις θέσεις τους και όχι απλώς να γνωμοδοτούν.

Με τη θέση αυτή όμως διαφώνησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δηλώνοντας πως ο κ. Πατούλης άλλα έλεγε ως δήμαρχος και άλλα τώρα και πως ο καθένας πρέπει να κοιτάξει την δουλειά του. Ο αντιπρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης υπονόησε και αυτός αλλαγή στάσης από τον κ. Πατούλη επειδή δεν είναι πια δήμαρχος αλλά περιφερειάρχης, χωρίς όμως να τον ονοματίσει. Αναφέρθηκε και στον υπουργό περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας πως με τους μόνους που δεν ανέφερε πως πρέπει να συζητήσει είναι οι δήμοι.

Με αφορμή όσα ελέχθησαν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο περιφερειάρχης Αττικής αντέδρασε άμεσα, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα με διευκρινιστική του δήλωση, στην οποία ανέφερε τα εξής:

Ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος υποστήριζα την άποψη ότι πρέπει μεταξύ Δήμων και Περιφερειών  να υπάρχει ειλικρινής και ισότιμη συνεργασία, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Ως Περιφερειάρχης Αττικής στον ένα χρόνο της θητείας μου, υπηρετώ έμπρακτα, με συνέπεια κι ευθύνη, την άποψη αυτή. Έχω αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και με τους 66 Δήμους της Αττικής και προωθώ από κοινού με τις αιρετές διοικήσεις τους, πέρα από μια σειρά έργων και παρεμβάσεων κι ένα νέο σχέδιο,  για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.

Η άποψη που εξέφρασα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ, παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος κι Εσωτερικών κ.κ. Χατζηδάκη και Θεοδωρικάκου, για την ανάγκη να έχουμε ως Περιφέρειες ρόλο και λόγο στους Διαβαθμιδικούς Συνδέσμους, υπηρετεί ένα στόχο, τη βελτίωση του μοντέλου λειτουργίας τους,  ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.

Είναι μια πρόταση που δεν στρέφεται ενάντια στο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που επιτελούν οι Δήμοι και η αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, που με συνέπεια υπηρέτησα πάνω από 20 χρόνια, αλλά μια πρόταση η οποία υπηρετεί την εθνική προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας, σε όλη την επικράτεια, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της, που θα προστατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι κοινός για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις