«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της πανδημίας, εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Η απόδοση των αναδρομικών δεν είναι «πολιτική επιλογή» αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την καταβολή τους εφάπαξ το 2020 κατά την συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε «πολιτική επιλογή» όπως επίσης και για τις πρωθυπουργικές συστάσεις προς τους συνταξιούχους «μη ζητάτε άλλα, μη θέλετε δώρα» καθώς με δεδομένες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ως προς τις προτάσεις της ομάδας Πισσαρίδη για την οικονομία όσα προβλέπονται είναι κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν μάλιστα με νόημα ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δισ. ευρώ αλλά ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για 1,4 δισ. ευρώ, εκφράζοντας απορίες για το εάν υπάρχει κυβερνητική πρόθεση τα αναδρομικά να καταβληθούν κουρεμένα. Τόνισαν ότι η κυβέρνηση αντισυνταγματικώς θα καταβάλει αναδρομικά μόνο για τις κυρίες συντάξεις και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη όπως επίσης και το πλάνο που προτίθεται να καταθέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου στην ΕΕ για να πάρει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κι αυτό για να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή αφού η διάρκεια ζωής του πλάνου υπερβαίνει τον θεσμικό χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Για την πρώτη κατοικία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το 2015 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε μία ολοκληρωμένη Στρατηγική και δημιουργήθηκε ένα ουσιαστικά και διευρυμένο «οπλοστάσιο» αντιμετώπισης του ζητήματος. Στον αντίποδα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η «επόμενη μέρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και παρουσιάζει το σχέδιο «γέφυρα» όμως η ρύθμιση που έρχεται δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας καθώς «η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης ανοίγοντας τον δρόμο σε μία εφιαλτική όπως είπε προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Στις 31 Ιουλίου τελειώνει η προστασία. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα. Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών. Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά.

Επομένως απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, αφήνετε να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε ΚΑΙ ρύθμιση οφειλών ΚΑΙ επιδότηση της δόσης και ανοίγετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτές τις σκέψεις. Δεν είμαστε σε μνημόνιο πια, γνωρίζω τις πιέσεις των δανειστών. Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική.

Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η δική μας γέφυρα πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α’ κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της. Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για Ταμείο Ανάκαμψης

«Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Την αντιμετωπίσαμε θετικά καθώς:

-για πρώτη φορά περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση χρέους (δανείζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη μέλη),

-το χρέος αποπληρώνεται κυρίως από νέες ίδιες πηγές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (όπως εισαγωγή νέου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές του ψηφιακού τομέα),

-Από τα 750 δισ., τα 500 προβλέπονταν να δοθούν ως επιχορηγήσεις

-Η μεθοδολογία κατανομής αυτών των πόρων ενίσχυε σημαντικά τις χώρες του Νότου που έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις και ειδικά φυσικά την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής όμως μας προβλημάτισε βαθιά:

-Η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Και φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη- και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

-Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Τη θέση μας αυτή επιβεβαιώνει η σφοδρή κριτική που άσκησε το Ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία του συμβουλίου κορυφής, με ψήφισμα μάλιστα που συνυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν; Δε καταλάβαμε ποτέ τι θέλατε να πείτε.

Και μετά τους βαρύγδουπους πανηγυρισμούς για τα δήθεν 70 δις που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και τα κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς, ήρθαν τα δημοσιεύματα Διεθνών αναλυτών και ινστιτούτων, όπως το Μπρύγκελ, που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις