Έντονο προβληματισμό σχετικά με την απόφαση της Κύπρου να εντάξει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β, εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

«Προσωπικά δεν κατανοώ την απόφαση της Κύπρου να κατατάξει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β’. Δεν ξέρω σε τι είδους κριτήρια στηρίχθηκε αυτή η απόφαση. Ελπίζω να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο χωρών και να αποδειχθεί πόσο υγειονομικά ασφαλής είναι η χώρα μας», είπε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1.

Η εικόνα του τουρισμού

Αναφερόμενος στην μέχρι στιγμής εικόνα που παρουσιάζει ο τουρισμός είπε ότι «κάθε εβδομάδα είναι καλύτερη» και τόνισε: «Δικαιώνονται όσοι πήραν την απόφαση να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό των ξενοδοχείων τα οποία λειτουργούν, σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από το 80%. Αυτό είναι πολύ θετικό. Δηλώνει πως οι ξενοδόχοι είναι παρόντες, πήραν το ρίσκο να ανοίξουν και να στηρίξουν την εθνική οικονομία».

Παραδέχθηκε πως «είναι μια δύσκολη περίοδος» Υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις, οι οποίες μας υποχρεώνουν να παρακολουθούμε αναγνωριστικά τα δεδομένα. Όσον αφορά στην πληρότητα, ο Ιούλιος ήταν ιδιαίτερος μήνας και με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά περιοχή. Οι μεγάλοι προορισμοί κινούνται γύρω στο 20% με 25%. Στα μεγάλα νησιά και στις ηπειρωτικές περιοχές τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Αν σε υγειονομικό επίπεδο κυλήσουν όλα ομαλά, η εικόνα θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο».

Τουρισμός για Όλους

Ο κ. Θεοχάρης τοποθετήθηκε και επί του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» τονίζοντας πως «είχαμε μια πολύ επιτυχημένη πορεία στο πρόγραμμα». Όπως εξήγησε ο υπουργός: «Την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήσαμε το διατιθέμενο ποσό για το πρόγραμμα από τα 30 στα 100 εκατ. ευρώ. Κι αυτό διότι η ζήτηση για το πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 2.000 καταλύματα να συμμετέχουν και τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 740.000, ενώ το πρόγραμμα αρχικά είχε σχεδιαστεί για 250.000. Ήδη, με τη λίστα των δικαιούχων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εξυπηρετούνται 635.000 πολίτες».

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος, διευκρίνισε πως για πρώτη σχεδιάζεται πρόγραμμα για ταξιδιωτικά γραφεία, «ώστε να υπάρχουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα πακέτα με εκδρομές κλπ.».


«Μέσα στις επόμενες ημέρες», προανήγγειλε, «και οι υπόλοιποι δικαιούχοι οι οποίοι δεν κληρώθηκαν σε πρώτη φάση, θα ενταχθούν σε αυτό το δεύτερο πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο κανείς από όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή -και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια- δεν θα μείνει εκτός του προγράμματος. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία».

Τέλος, αναφερόμενος στην αύξηση πληρότητας επιβατών στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια διευκρίνισε πως «η κατάσταση που επικρατεί σε συνάρτηση με την πληρότητα εξετάζεται κάθε 15 ημέρες από την Υγειονομική Επιτροπή του υπουργείου. Αυτή, άλλωστε, έδωσε το “ πράσινο φως” προκειμένου η πληρότητα στα πλοία να αυξηθεί σε 80%».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις