Στον διάλογο που είχε ο βουλευτής με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στα προγράμματα της κυβέρνησης που επιδοτούν την εργασία, μέσω του ΟΑΕΔ και τους ανέργους. Και στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο αναζητούν εργασία οι νέοι, λέγοντας μεταξύ των άλλων:

«Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο κόσμος για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, διότι πολλές φορές ακούμε για ανέργους που ψάχνουν για δουλειά και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά δεν ψάχνουνε στο ίντερνετ, να δούνε τι υπάρχει από προγράμματα.

Υπάρχουν προγράμματα που είναι άγνωστα στον κόσμο. Διότι ο κόσμος. πάρα πολύς κόσμος, όχι όλοι, δεν ψάχνει. Δεν λέω ότι φταίει ο κόσμος, λέω απλά να ψάχνει… Υπάρχουν νέα παιδιά που πηγαίνουν από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να ψάξουν δουλειά, αλλά δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού, ενώ έχουν τα πτυχία».

Στο σημείο τούτο είναι σημαντικό να θυμήσουμε τι προβλέπει αυτή την περίοδο ο ΟΑΕΔ, σε κάποια βασικά πράγματα, για έναν νέο ή μία νέα άνεργη. Και που εξηγεί το πρόβλημα το οποίο παρέκαμψε ο βουλευτής.

  • Ένα άτομο 30 ετών, μετά από κάποια χρόνια δουλειάς κάνει αίτηση για επίδομα ανεργίας. Αν έχει απολυθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, παίρνει επίδομα μηδέν διότι απαιτούνται 80 μεροκάματα στο τρέχον έτος. Δηλαδή αν εργαζόταν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο έχει 125. Όμως το πολιτικό προσωπικό αποφάσισε ότι «δεν υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μεροκάματα μειώνονται σε 75 άρα λαμβάνει πάλι επίδομα επίδομα.
  • Εξαιρώντας τον από το επίδομα, του απαγορεύει ουσιαστικά να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να επιδοτηθεί η πρόσληψη του και ο εργοδότης να λαμβάνει το ποσό της επιδόματός του, για όσους μήνες το δικαιούνταν. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τους επιδοτούμενους και μπαίνει σε εφαρμογή με αίτηση του ΕΡΓΟΔΟΤΗ και όχι του εργαζόμενου.

Αφού λοιπόν ο νέος άνεργος βρίσκει κλειστή την πόρτα του ΟΑΕΔ, συνεχίζει να αναζητά εργασία, με ή χωρίς αναζήτηση στο internet, προκειμένου να βρει «ό,τι να ‘ναι». Κάτι part- time των 400 ευρώ (και αν), με απλήρωτες υπερωρίες. Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των μνημονίων η νεανική ανεργία έφτασε στο 65%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες να αντιμετωπιστούν ως αναλώσιμοι με αμοιβή τον υποκατώτατο. Ενίοτε δε, όταν έβρισκαν εργασία, δεχόταν διάφορους εκβιασμούς από τους εργοδότες τους, όπως το να επιστρέφουν στον τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Πολλά από αυτά, είναι γνωστά στους νέους που αναζητούν εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ποικίλες αντιδράσεις στα λεγόμενα του βουλευτού. Και να σχολιάζουν ότι ούτε το δικό του βιογραφικό είναι δομημένο…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις