Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα εξοπλιστικά και η τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στην Κορσική, πριν από την σύνοδο κορυφής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED7).  Ο Έλληνας πρωθυπουργός, είχε το απόγευμα της Τετάρτης τηλεδιάσκεψη με Μισέλ, Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες με επίκεντρο την Τουρκία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα μεταβεί στην Κορσική, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

  • 15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
  • 16:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron
  • 17:30 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Macron
  • 19:30 Κοινή συνέντευξη τύπου
  • 20:45 Επίσημο δείπνο.

Με ένα σύντομο αλλά ξεκάθαρο tweet, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες στη Λέσβο, που επλήγησαν από τη μεγάλη φωτιά στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια και ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Η φωτιά στη δομή φιλοξενίας στη Λέσβο είναι ένα επιπλέον δράμα στους χιλιάδες μετανάστες, που ήδη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Γαλλία θα είναι για μια ακόμη φορά παρούσα στο ραντεβού με την αλληλεγγύη για την Ελλάδα. Θα συναντήσω αύριο τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Διπλωματικός «πυρετός»

Με το βλέμμα στην επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το απόγευμα της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης, συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αυτής ήταν η προπαρασκευαστική συζήτηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, για τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα που είναι η Τουρκία και η Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στην προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση διατυπώθηκε ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της ΕΕ για την κατάσταση στη Μόρια και το προσφυγικό. Ως προς την Τουρκία, επαναβεβαιώθηκε ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι αν εξακολουθήσει να προβαίνει σε προκλήσεις και δεν αποκλιμακωθεί η ένταση. Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν βαρύ κλίμα σε Ευρωπαίους ηγέτες για τον Τούρκο πρόεδρο. «Υπάρχει κόπωση από τις διαρκείς κορώνες πόλωσης του Ερντογάν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα ενημερώνει και το ΝΑΤΟ

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ελλάδα και στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, όπου με δικό της αίτημα, συζητήθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εκτενώς την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Τονίστηκε επίσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Αθήνα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου και του ερευνητικού «Ορούτς Ρέις», από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία διεμήνυσε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. Ως προς την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα θα υποβάλει τα σχόλιά της την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ.

Τα εξοπλιστικά

Όλα δείχνουν ότι είναι πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, για την αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε το απόγευμα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020 και δεύτερη επικοινωνία, μέσα σε λίγα 24ωρα, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί με αντικείμενο τα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εγγράφων για το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας, αλλά και την αγορά 18 Rafale και άλλου αμυντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εκτιμά ότι η συμφωνία αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, ενισχύοντας ουσιαστικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες.

Γαλλικό αεροσκάφος Rafale

Στη συνάντηση που θα έχουν στην Κορσική, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου (MED7), ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των Μirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση, την πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και φυσικά τα Rafale. Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αφορά και στους τρεις Κλάδους, Πεζικό, Αεροπορία και Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Γάλλοι θα επανέλθουν με νέα οικονομικότερη πρόταση για τις γαλλικές φρεγάτες.

Φρεγάτα [email protected]

Επιπλέον, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ, αυξάνοντας άμεσα τον αριθμό των ανδρών που υπηρετούν. Επιπροσθέτως, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, με τριπλή στόχευση: ενίσχυση σε οπλικά συστήματα και εφόδια, ενώ ταυτόχρονα να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με την ένταξη σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο και την τόνωση της απασχόλησης.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, η όποια συμφωνία γίνει για τα εξοπλιστικά προγράμματα, να έχει και ελληνικό υποέργο ώστε να γυρίσουν χρήματα στην Ελληνική οικονομία και να αυξηθεί το εθνικό ακαθάριστο προϊόν. Τα βασικά ερωτήματα είναι

  • Πόσα από  τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα περάσουν και μέσα από την ελληνική οικονομία;
  • Θα υπάρξει υποέργο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία;
  • Θα δοθούν συμβόλαια για επιμέρους συστήματα που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ελληνικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος;
  • Θα υπάρξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, που μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν εντός Ελλάδος;