Τώρα ο Πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε την οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες για την αντιμετώπιση της ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι “δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλα  είναι παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά όλες τις οικονομίες”  και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και τόνισε λέγοντας “Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια.”

Για το Oruc Reis στην δεύτερη ερώτηση απάντησε ότι  είναι ένα θετικό βήμα η απόσυρσή του και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διάλογος.

Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν την Ευρώπη η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα

Για εξοπλιστικά

Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Για τα εξοπλιστικά που ανακοίνωσε εχθές τόνισε ότι θα προχωρήσει σε 15.000 προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις σε βάθος 5ετίας, και για τα γαλλικά αεροσκάφη είπε ότι η παραγγελία θα αποτελείται από 6 νέα Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, θα αρχίσουν να παραδίδονται στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η ένταξή τους στις αρχες του 2022, ενώ για από το Πολεμικό Ναυτικό θα αγοραστούν 4 νεες φρεγατες και θα εκσυγχρονιστούν άλλες 4 τύπου MEKO σε βάθος από 5 έως 7 ετη

Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας

Για την οικονομία είπε “Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης από τ0 2021 καθώς είναι επιλογή της κυβέρνησης να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας καθώς αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας από ότι οι συνταξιούχοι και ο δημόσιος τομέας”

Για την συμφωνία με την Τουρκία και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών

“Ως προς την ενημέρωση της αντιπολίτευσης. Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς και τον κύριο Τσίπρα, ο οποίος πρώτος έσπευσε να σηκώσει αυτό το θέμα στην κατ΄ιδιαν συνάντηση την οποία είχαμε κάνει στην Βουλή, όπως υπήρξε και άμεση ενημέρωση του διπλωματικού του συμβούλου από την διπλωματική μου σύμβουλη κ.Σουρανή μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο.” Ως προς την συμφωνία είπε ” Αυτό που περιέγραψα στα αγγλικά ως “written undestranding”, ως γραπτή κατανόηση δεν ήταν τίποτα άλλο από την γραπτή αποτύπωση από τα πρακτικά μιας κατ’αρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματική μου συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του κυρίου Χέκερ, του συμβούλου της κυρίας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση συμφωνία διεθνή, όπως άκουσα ότι δεσμεύσαμε την χώρα με συμφωνίες χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν. Ηταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας, τα πρακτικά με άλλα λόγια, τα οποία κρατήθηκαν από αυτή την συνάντηση, για να υπάρχει αποτυπωμένο στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά παραβιάστηκε. Οχι με δικιά μας υπαιτιότητα κι έτσι δυστυχώς φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα. ”

Διάλογος με την Τουρκία

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι ένδειξη καλής διάθεσης προς την Τουρκία. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και δεν πρόκειται να το κάνω. Κάνουμε ενεργητική διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες και φέραμε χώρες της Ευρώπης με το μέρος μας. Ακόμα και με χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Και δεν κρύψαμε ποτέ την ισχυρή μας αποτρεπτική δυνατότητα. Σε μία.

Γραφικό να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα. Θέλω να πω όμως ότι το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής γραμμής. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί. Ενοχλούμαι πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα.»

Για την καταστροφή στην Μόρια

«Θέλω να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε μια διαφορετική πολιτική που πρώτα έχει να κάνει με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τρίτο την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εχει επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο και μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μεταναστών στη Λέσβο. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν τέσσερις μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Αυτό που έγινε όμως πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στη Λέσβο. Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί. Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Εφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια. Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. »

Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τη βάση εισαγωγής τους

Σε ερώτηση για «τη μεταρρυθμιστική κόπωση ή αμφιθυμία» της κυβέρνησης και την προσπάθεια να την αποκρούσει, αλλά και τον ρόλο της Παιδείας, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «η Παιδεία είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν. Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση, η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας». «Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί εμβληματικό νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού χθες στην ΔΕΘ

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Ο πρωθυπουργός προέβη σε 6 εξαγγελίες για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, τόσο σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων όσο και σε αυτό της ενίσχυσης του προσωπικού.

Πιο αναλυτικά:

 • Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά 18 Rafale
 • Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για 4 φρεγάτες πολλαπλών ρόλων. Εκσυγχρονισμός MEKO.
 • Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο. Τορπίλες για το ΠΝ, όπλα για την ΠΑ.
 • Πρόσληψη 15 χιλιάδων ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
 • Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία
 • Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύσουν τη ψηφιακή τους λειτουργία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή». Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά. «Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες».

Τέσσερα στηρίζουν την εργασία, τρία τη ρευστότητα και πέντε το εισόδημα των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Αναλυτικά:

 • Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021
 • Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.
 • Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.
 • ο πρόγραμμα Συνεργασία επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων.
 • Ανοίγει ο τρίτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
 • Θεσπίζεται το μέτρο των αποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις από το 2021 έως το 2013
 • Τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν και άλλα χρήματα λόγω του νέου τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
 • Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά
 • Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή κάθε οφειλή σε όσους έχουν πληγεί.
 • Επεκτείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ για ακόμη έξι μήνες στους κλάδους που έχουν πληγεί
 • Δεν κινδυνεύει πρώτη κατοικία μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού»

«Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων». Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος συνδυασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα. Προϊδέασε ότι η ομιλία του θα είναι διαφορετική όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες, εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

Πρόσθεσε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού». Επισήμανε, μάλιστα, ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».

«Θα βγούμε πιο δυνατοί»

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα.  Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας». «Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μία νέα αυτοπεποίθηση», είπε ο πρωθυπουργός. «Μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα. Κι ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».

Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους». Υπογράμμισε ωστόσο «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

Μπαράζ διαδηλώσεων

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών, φοιτητές, κόμματα και συλλογικότητες της Αριστεράς και του Αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία (άγαλμα Βενιζέλου, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καμάρα, Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στην νέα παραλία) και στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται προς το συνεδριακό κέντρο, γύρω από το οποίο έχουν σχηματστεί, όπως κάθε χρόνο, οδοφράγματα από κλούβες της Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας αναπτύχθηκαν κυρίως σε κάθετους δρόμους, ενώ η αστυνομική επιχείρηση συντονιζόταν από ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Νωρίτερα, η Τροχαία πραγματοποίησε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αποκλεισμούς δρόμων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και γύρω απ΄αυτό, ενώ για την επίβλεψη των αστυνομικών μέτρων έχουν οριστεί δύο εισαγγελείς από την τοπική Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, ΕΔΟΘ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΚΕΕΡΦΑ, ΟΚΔΕ και φοιτητών) ενώ λίγο αργότερα συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, στην πλατεία ΧΑΝΘ. Στην Καμάρα έγινε συγκέντρωση από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο Λευκό Πύργο, από ομάδες και σύλλογοι που εναντιώνονται στα μέτρα αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ άλλη μια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.