Με αναφορά στο Καστελόριζο ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συζήτηση συγχαίροντας την κυρία Σακελλαροπούλου για την επίσκεψή της στο Καστελόριζο σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η κυρά της Ρω θα ήταν πολύ συγκινημένη να σας έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο».

Από πλευράς της η πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι: «Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης κινητικότητας σε εθνικά και πανδημία. Διαπίστωσα ψυχραιμία αποφασιστικότητα κατοίκων και υψηλό αίσθημα Περνάμε δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε δε, πως φαίνεται να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου για το Καστελόριζο

Μητσοτάκης: Να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι σας στο Καστελόριζο, το οποίο συνέπεσε με μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες. Τα ήρεμα νερά ελπίζω να διατηρηθούν αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη να έβλεπε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Σακελλαροπούλου: Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης κινητικότητας σε εθνικά και πανδημία. Διαπίστωσα ψυχραιμία αποφασιστικότητα κατοίκων και υψηλό αίσθημα. Περνάμε δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δείχνει να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Εκεί οδήγησαν και οι διπλωματικές κινήσεις από συμμάχους, αλλά θα δείξει το μέλλον. Η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με προκλήσεις δεν οδηγείται πουθενά. Μόνον ο διάλογος και ο σεβασμός του εθνικού δικαίου είναι η λύση.

Η «ανοιχτή πληγή» της Μόριας

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στη Μόρια την οποία χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή» λέγοντας ότι είναι μια υπενθύμιση σε όλους ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ και στην ανθρωπιστική κρίση. «Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται απαντήσεις, άσυλο ή να φύγουν» ξεκαθάρισε η ΠτΔ, και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε προτάσεις του επιτρόπου. Ελπίζω να βρούμε ξανά όλοι τη συνέπεια που δείξαμε την προηγούμενη περίοδο. Η επίκληση της ελευθερίας μας δεν μπορεί να βάζει σε κίνδυνο τους γύρω μας».

Για την πανδημία

Αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Έχετε δίκιο. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κοινωνία και πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θα διατηρήσουμε την οικονομία ανοιχτή, με τις ελάχιστες εκπτώσεις που απαιτούνται».

«Λεπτή ισορροπία αλλά αναγκαίο να τηρηθεί» απάντησε η κ. Σακελλαροπούλου.