Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία του κορονοϊού ιεραρχούν οι πολίτες ως το νούμερο ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για το Open, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι πιστεύουν οι πολίτες λίγο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και την διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Η δημοσκόπηση δημοσιεύεται με φόντο τόσο τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, όσο και την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, το προηγούμενο διάστημα, στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί τη χρήση μάσκας στα σχολεία ως αναγκαία, ενώ το 33% θεωρεί το μέτρο «υπερβολικό».

Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας από πλευράς της κυβέρνησης, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 84% τον περασμένο Μάιο.


Ως προς τον Δείκτη ιεράρχησης προβλημάτων, οι πολίτες κατατάσσουν στην πρώτη θέση την πανδημία σε ποσοστό 31%, έναντι της Ανεργίας με 23% και των σχέσεων με την Τουρκία με 19%.

Τα ελληνοτουρκικά

Στην ερώτηση «εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει γεώτρηση στην Ελληνική ΑΟΖ ή προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, θεωρείτε ότι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με διπλωματικά ή στρατιωτικά μέσα;», το 49% απάντησε «με διπλωματικά μέσα», το 37% «με στρατιωτικά μέσα» και το 14% απάντησε «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Το 59% των πολιτών θεωρεί σωστό τον χειρισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, ενώ 23% κάνει λόγο για λάθος χειρισμούς. Παράλληλα, το 58% των πολιτών θεωρεί αναγκαίες τις νέες εξοπλιστικές δαπάνες, με το 25% να εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα έπρεπε να διατεθούν για άλλες ανάγκες. Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη για τα εξοπλιστικά, το 38% δεν τα θεωρεί ικανοποιητικά, το 36% δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ ένα 26% δηλώνει ότι δεν τα γνωρίζει ή δεν απαντά στην ερώτηση.

Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου από τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του OPEN η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 22,2%. Στη συνέχεια ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,9%, το ΚΚΕ με 5,4%, η Ελληνική Λύση 4,6%, το ΜέΡΑ 25 με 3%, Χρυσή Αυγή 1,8. Στο 11,9% φτάνει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο ερώτημα για τον ποιον θεωρούν οι πολίτες ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 44%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 22%. Η απάντηση «κανένας από τους δύο» έρχεται δεύτερη με 27%.

Την ίδια ώρα, το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της Οικονομίας. Το 36% δηλώνει ικανοποιημένο και το 26% δηλώνει «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ».