Ο Μοχάμεντ Ταχέρ Σιαλά, δήλωσε σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πως αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις δύο χώρες, για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ανατρέπει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Λιβύη έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με την Άγκυρα. Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση του Σιαλά, με τον πρόεδρο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της χώρας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η οριοθέτηση θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και θα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πώς ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Φαγέζ Αλ Σαράτζ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Σαναλά, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης, δήλωσε πως θα ζητήσει από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στις επίμαχες περιοχές.

Δένδιας: Η Λιβύη στο τραπέζι με τον ΥΠΕΞ των Εμιράτων

Σημειώνεται πως o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε την ευκαιρία να συζητήσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν σημαντικό παίκτη στην σκακιέρα των εξελίξεων, τον ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος επισκέφθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο με καλή πίστη, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές. «Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή. Αποτελεί μονόδρομο για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας» τόνισε ο κ. Δένδιας, που συζήτησε με τον ομόλογό του και για τις σχέσεις των ΗΑΕ με την ΕΕ, για τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τον Κόλπο και το Ιράν. «Για την Ελλάδα, τα ΗΑΕ είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, και στο πλαίσιο, όχι μόνο του αραβικού κόσμου, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Γι’ αυτό, για εμάς οι απόψεις τους και το παράδειγμα σταθερότητας που εκπέμπουν έχουν τεράστια σημασία» δήλωσε.