Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, προκειμένου να εξεταστεί και πάλι η κατάσταση στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, μετά τη σύσκεψη αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19.

Ορισμένα από τα μέτρα που θα εξεταστούν για την Αττική, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι τα εξής:

  • Η αυστηροποίηση των μέτρων στις πλατείες ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα συνωστισμού.
  • Η υποχρεωτικότητα της μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους στην Αττική.
  • Σε επόμενη φάση θα εξεταστούν αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κ.α). Συγκεκριμένα, υπάρχει σκέψη αυτά να κλείνουν στις 22:00, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ελέγχονται οι οικονομικές επιπτώσεις του μέτρου, καθώς ένας ολόκληρος κλάδος θα φτάσει στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σύμφωνα με το OPEN, εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν και δεν υπάρξουν αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το γενικό lockdown είναι η έσχατη λύση.

Ανησυχία για την πληρότητα των ΜΕΘ – 720 οι νοσηλευόμενοι στη χώρα

Μέχρι αύριο, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, οι λοιμωξιολόγοι θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση στην καθολική χρήση μάσκας και στην Αττική. Την ίδια στιγμή ενώ τα κρούσματα είναι υψηλά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική.

Ωστόσο δεν είναι ίδια η εικόνα από τα νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι στιγμής στη χώρα μας νοσηλεύονται 720 άτομα με κορονοϊό. Από αυτά, τα 200 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 83 εξ αυτών είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής είναι πάνω από 50%, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με τις ΜΕΘ στην περιφέρεια.

Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική, όπου γίνονται πάνω από 1 στις 2 εισαγωγές για Covid-19 στα νοσοκομεία κάθε ημέρα.

Γώγος: Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως η εβδομάδα είναι κρίσιμη, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων.

«Δεν είμαστε σε άσχημο επίπεδο. Δεν πάμε στο εκθετικό, αλλά δεν πάμε και σε αυτό που θέλουμε. Αυτή είναι η κρίσιμη εβδομάδα. Στις αρχές της επόμενης θα ξέρουμε τι έχει γίνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Θέλουμε το Rt να κατέβει κάτω από το 1, ενώ αυτή τη στιγμή «γυροφέρνει» στο 1,1-0,9», σημείωσε ο καθηγητής. «Δεν είμαστε στο «κόκκινο»», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το τι θα κρίνει αν έχει συμβεί αυτό, εξήγησε:

«Έχουμε ορίσει συγκεκριμένους δείκτες για το επιδημιολογικό επίπεδο. Ένας παράγοντας είναι ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 ή 1 εκατ. πληθυσμού. Άλλος παράγοντας είναι η θετικότητα σε σχέση με τον αριθμό των τεστ και το βασικότερο είναι η δυνατότητα του υγειονομικού συστήματος να αντέξει την πίεση. Αν καλυφθεί το 40-50% των ΜΕΘ είμαστε αμέσως στο κόκκινο. Γιατί με αυτόν τον ιό εύκολα το 50 γίνεται 80, υπάρχει μετά εκθετική αύξηση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις