Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξήχθη την Πέμπτη η συνάντηση της ΟΛΜΕ με τη Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Παιδείας – Δεν ικανοποιήθηκε κανένα αίτημα των εκπαιδευτικών – Κινητοποίηση σήμερα, Παρασκευή, στις 12:00, στο υπουργείο Παιδείας. Πλήρως αδιάλλακτη και αμετακίνητη από τις θέσεις της εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συνάντηση με την ΟΛΜΕ, το απόγευμα της Πέμπτης 8/10. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργός δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα που έθεσαν στο τραπέζι οι εκπαιδευτικοί, ούτε εκείνα που έχουν έναν κοινωνικό χαρακτήρα, την ώρα που η συζήτησε διεξαγόταν σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα.

Αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το πιο σημαντικό μέτρο προστασίας συνιστά η χρήση της μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ απέρριψε τις προτάσεις για ολιγομελή τμήματα και τήρηση αποστάσεων με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία, η ΟΛΜΕ επεσήμανε στην υπουργό Παιδείας ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι αυτός που προωθείται με τη νέα τροπολογία και ότι δεν μπορούν να διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές και τους γονείς. Η κα Κεραμέως αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους μάλιστα να απαντήσουν στο ερώτημα το εάν θέλουν… κλειστά σχολεία.

Πρόεδρος ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος: Όχι στο ρόλο καθηγητή καταδότη

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και μέλος της ΔΑΚΕ ήταν σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του και δημόσιες τοποθετήσεις δηλώνει κάθετα αντίθετος στην επιλογή της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να τιμωρήσει με αποκλεισμό από τα μαθήματα όσους μαθητές συμμετέχουν στις καταλήψεις. Όπως είπε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από το υπουργείο η εντολή να δίνονται λίστες με τα παιδιά που κάνουν κατάληψη:    “Η έννοια τιμωρία δεν είναι θετική. Εμείς θέλουμε τα παιδιά κοντά μας, δεν θέλουμε να γίνουμε αντίπαλοι των παιδιών ή εχθροί των παιδιών. Η κ.Κεραμέως αυτή την στιγμή έχει ανοίξει μέτωπο με το μαθητικό κίνημα εξ αιτίας των επιλογών της. Τις επιλογές αυτές τις είχαμε αναφέρει και είχαμε διαφωνήσει με αυτές από τις 20 Αύγουστου. Δυστυχώς δεν μας άκουσε σε τίποτα. Και όταν ήρθε η πραγματικότητα στις 14 Σεπτεμβρίου, από την πρώτη εβδομάδα είχαμε σχολεία σε κατάληψη σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτό δεν την προβληματίζει ότι τα αιτήματα των παιδιών είναι ομογενοποιημένα είναι κοινά; Τα παιδιά δεν ζητούν διαφορετικά πράγματα. Ζητούν συγκεκριμένα πράγματα. Αιθουσες διδασκαλίας των 15 παιδιών, περισσότερους εκπαιδευτικούς, καθαριότητα, απολύμανση, χρήματα για την Παιδεία, απλά πράγματα που η κ.Κεραμέως οφείλει να τα ακούσει”

Σχετικά με τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, η υπουργός Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε και πάλι αδιάλλακτη, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά σε εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 Νοεμβρίου. Όταν οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αντέτειναν ότι η εν λόγω διαδικασία αποτελεί ένα θολό τοπίο και δεν καλύπτει σειρά ζητημάτων, την ώρα που εφαρμόστηκε μόνο σε πρυτανικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως απάντησε πως αντιθέτως αποτελεί μια προοδευτική εξέλιξη και ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμβαδίζουν με τις εξελίξεις της εποχής, αφήνοντας όμως στον «αέρα» την προβληματικότητα της διαδικασίας.

Επιπλέον, η υπουργός είπε στους εκπαιδευτικούς ότι θέτουν εαυτόν εκτός εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καθώς ήδη διεμήνυσαν ότι δεν θα συμμετέχουν σε περίπτωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ αυτή θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως των δηλώσεων και της στάσης τους.

Για τις 9μηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους η υπουργός παρέλειψε να αναφερθεί σε κάτι παραπάνω από όσα είναι ήδη γνωστά. Όταν η αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ παρέπεμψε την κα Κεραμέως στους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις τα προηγούμενα χρόνια όπου οι προσληφθέντες διέθεταν ανάλογο δικαίωμα, η ίδια απάντησε ότι αυτό αφορά διοικητικούς υπαλλήλους και όχι εκπαιδευτικούς. Η υπουργός επεσήμανε δε ότι για τη διαδικασία χορήγησης της συγκεκριμένης άδειας στους νεοδιόριστους θα πρέπει να κινηθούν νομοθετικές διαδικασίες σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Η ΟΛΜΕ ζήτησε την άμεση εκκίνηση των όποιων διαδικασιών.

Τέλος, για την τράπεζα θεμάτων, η Ομοσπονδία των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός της ύλης από το ΙΕΠ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προέκυψαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κορονοϊού και που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν μέσα στις λίγες επιπλέον ημέρες που διατέθηκαν. Και για αυτό το θέμα δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση.

Κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, τόσο η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας όσο και η ΟΛΜΕ και πλήθος Συλλόγων Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας, στις 12:00.

«Καλούμε τους καθηγητές μας να μην εφαρμόσουν τις τηλε – απουσίες και την τηλε- εκπαίδευση στα αγωνιζόμενα σχολεία. Οι μαθητές σε όποια απόφαση και να πάρουμε είμαστε ενωμένοι- αυτό είναι το όπλο μας», σημειώνουν οι μαθητές σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ προκήρυξε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00. Η Ομοσπονδία απαιτεί μείωση των μαθητών ανά τμήμα, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας και δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων

πληροφορίες alfavita.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις