Με την τουρκική προκλητικότητα να κορυφώνεται (Βαρώσια, Νεες Navtex) λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος και γνώστης του τρόπου που σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump μιλά σήμερα στον Αλέξη Παπαχελά και είναι αποκαλυπτικός.

” Ο Τραμπ θαυμάζει πολλούς αυταρχικούς ηγέτες. Τους παρατηρεί με φθόνο καθώς θα ήθελε να κάνει τα ίδια στις ΗΠΑ αλλά για την ώρα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Μοιάζει ανίκανος να συνειδητοποιήσει ότι ο Ερντογάν ακολουθεί η ισλαμιστική νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική.


Αν εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία, μου είναι δύσκολο να προβλέψω τι θα έκανε σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.
Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον Τραμπ σαν εξαίρεση της αμερικανικής ιστορίας.
Οι αποφάσεις του στον τομέα της εθνικής ασφάλειας δεν ακολουθούν κάποιο πρότυπο, ενώ αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της προεδρίας του.


Αν εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μου είναι δύσκολο να προβλέψω τι θα έκανε σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης.
Αν εκλεγεί ο Μπάιντεν, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση του θα υιοθετούσε πιο ενεργό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ιδιαίτερα αν η Άγκυρα διατηρούσε την ίδια πολιτική σε Λιβύη, Συρία και Μέση Ανατολή.
Μία προεδρία Μπάιντεν θα έθετε την αμερικανική ιστορία στο φυσιολογικό της ρού, με εναλλαγή δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών προέδρων.
Η προεδρία Τραμπ αποτελεί εξαίρεση και η αποχώρησή του από τον Λευκό οίκο θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τι πρέπει να κάνει ο Μητσοτάκης

Στο σχετικό ερώτημα γιατί το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες ο Τζον Μπόλτον είναι κατηγορηματικός:
” Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό να μπει σε “χειμερία νάρκη” για το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές. Ακόμα και αν εκλεγεί ο Μπάιντεν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του στα τέλη Ιανουαρίου είναι επικίνδυνο με την απερχόμενη κυβέρνηση να επιλέγει συνήθως την εσωστρέφεια.

Θετική η επίλυση του Μακεδονικού

Αξίζει να επισημάνουμε πως ο αμερικανός πρώην αξιωματούχος σχολιάζοντας τους ελληνικούς χειρισμούς σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που λειτουργεί ο Ερντογάν επισημαίνει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη πως: “Ήταν τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή ιδιαίτερα θετική η επίλυση της διαφωνίας για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας καθώς “καθετί που συμβάλλει στην Περιφερειακή σταθερότητα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας” όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις