Ερώτηση με την οποία καταγγέλλει σκάνδαλο για την επιχορήγηση ΜΚΟ κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, δημοτική παράταξη που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, μεταλλάχθηκε σε εταιρεία και μέσα σε επτά μέρες πήρε χρηματοδότηση για υλοποίηση έργου από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Πρόκειται για τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», η οποία κατέβηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Αρβανιτάκηστέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», μεταλλάχθηκε  στις 22 Σεπτεμβρίου 2020 σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με το όνομα ΑΜΚΕ HOPELAND και ανέλαβε  επτά ημέρες μετά την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ από το υπουργείο Μετανάστευσης με χρηματοδότηση περίπου 1,2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στην ερώτησή του  ο Γιώργος Καμίνης, από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ φαίνεται ότι στις 3 Αυγούστου του 2020,  εταίροι της ΑΜΚΕ HOPELAND  είναι  ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης – το στέλεχος της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος- με ποσοστό 97% και ο Γεώργιος Πουλαδάκης με ποσοστό 3%.

Ένα μήνα μετά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ο Αλέξανδρος Αρβανιτάκης μεταβιβάζει αιτία δωρεάς τα εταιρικά του μερίδια στους Γεώργιο Πουλαδάκη και Αικατερίνη Ρούκα, και ειδικότερα στον Γεώργιο Πουλαδάκη το 87% και στην Αικατερίνη Ρούκα το 10%, με συνέπεια το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να φύγει από την εταιρεία.

Ο Γιώργος Καμίνης στην ερώτησή του ζητά από τον υπουργό Μετανάστευσης να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Πότε υπέβαλε σχετικό αίτημα και πότε ενεγράφη η ΑΜΚΕ HOPELAND στο Μητρώο ΜΚΟ;
  • Ποιοι άλλοι φορείς υπέβαλαν αίτημα χρηματοδότησης για το εν λόγω πρόγραμμα;
  • Για ποιους ειδικότερους λόγους επελέγη η ΑΜΚΕ HOPELAND;
  • Πώς, κατά την εκτίμησή σας, μπορεί η εν λόγω ΑΜΚΕ, η οποία έχει δύο εταίρους, να αντεπεξέλθει στο σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την παροχή στέγασης και συνοδευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA ΙΙ;
  • Πόσα μέλη διαθέτει σήμερα η ΑΜΚΕ HOPELAND και ποιός είναι ο τομέας επιστημονικής ή άλλης ειδίκευσης των μελών αυτών;
  • Υπάρχει ο απολογισμός έργου προηγούμενων ετών τον οποίο απαιτούν οι ως άνω υπουργικές αποφάσεις για την εγγραφή στο Μητρώο ΜΚΟ, με δεδομένο ότι η ΑΜΚΕ HOPELAND ουσιαστικά συστάθηκε την 22.09.2020;
  • Είναι σε γνώση σας προηγούμενη δραστηριότητα ή τυχόν απολογισμός έργου της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», με δεδομένο ότι μετά την αρχική καταγραφή του από 2016 καταστατικού σύστασής της, η αμέσως επόμενη εγγραφή στο ΓΕΜΗ φαίνεται να είναι στις 3.08.2020;
  • Ποια είναι η ιστοσελίδα της ΑΜΚΕ HOPELAND, κατά τα προβλεπόμενα στις ως άνω υπουργικές αποφάσεις; Εαν υφίσταται, πότε δημιουργήθηκε;
  • Ποιες είναι οι υλικοτεχνικές υποδομές της ΑΜΚΕ HOPELAND;
  • Ποιες είναι οι 12 μονάδες στέγασης που αναφέρονται στη δράση για την υλοποίηση του έργου ESTIA ΙΙ;

Εξώδικη διαμαρτυρία και δήλωση από τον κ. Αρβανιτάκη: «Δεν έχω σχέση εδώ και χρόνια»

Όπως ενημερωθήκαμε στη συνέχεια ο κ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης απάντησε με εξώδικο στον κ. Καμίνη για τα καταγγελόμενα και προέβη στην ακόλουθη δήλωση την οποία και δημοσιεύουμε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του:

Με έκπληξη ανέγνωσα ένα αναληθές, ανακριβές και ανυπόστατο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αυγή” αναφερόμενο σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ κ. Καμίνη, που εμπλέκει αυθαίρετα το όνομα μου και τη δημοτική παράταξη της οποίας ηγήθηκα στις δημοτικές εκλογές του 2019 με την ομώνυμη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου” που συγκρότησα με φίλους το 2016 για να αναπτύξουμε δράσεις στην περιοχή του δήμου μας.
Τη συγκεκριμένη ΑΜΚΕ, η οποία δεν ανέπτυξε ουδεμία οικονομική ή άλλη δραστηριότητα, τη μεταβίβασα προ μηνών και δεν διατηρώ ουδεμία σχέση μαζί της. Επίσης, η συγκεκριμένη ΑΜΚΕ δεν έχει ουδεμία σχέση, πέραν της ίδιας επωνυμίας, με τη δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε 3 χρόνια αργότερα για να συμμετάσχουμε στις δημοτικές εκλογές του 2019 χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε σχέση με το σημερινό κυβερνών κόμμα, όπως μπορούν να διαβεβαιώσουν οι γνωρίζοντες τα πράγματα του Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Αρβανιτάκης σε παλαιότερη φωτογραφία με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

Το δημοσίευμα προδήλως επιδιώκει να παρουσιάσει εμένα ως αφανή ιδιοκτήτη της εν λόγω ΑΜΚΕ ούτως ώστε να δημιουργήσει ένα σενάριο που συνδέει την προ 5 ετών επαγγελματική μου ιδιότητα ως συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Σαμαρά και την πολιτική μου ιδιότητα έως τότε στέλεχους της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα υποψηφίου δημάρχου στον Άγιο Δημήτριο, με σαφή αντιπολιτευτική στόχευση κατά της κυβέρνησης.
Πέραν της μη συμμετοχής μου στην εν λόγω ΑΜΚΕ μετά τη μεταβίβασή της, τα λαγωνικά της εφημερίδας θα μπορούσαν βεβαίως με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο να εντοπίσουν ότι δεν ανήκω πλέον στη Νέα Δημοκρατία, ότι είμαι εκπρόσωπος τύπου της Πατριωτικής Δημοκρατικής Ένωσης και ότι έχω ασκήσει επανειλλημένως κριτική τόσο στο πρόγραμμα ESTIA όσο και στον κ. Μηταράκη προσωπικά.
Επειδή ο ρόλος μου δεν είναι να αναζητήσω τη δημοσιογραφική δεοντολογία στα γραφόμενα και τις πρακτικές του αρθρογράφου και της εφημερίδας, επιφυλάσσομαι όλων των νομικών δικαιωμάτων μου για να αποκαταστήσω την τιμή και την υπόληψή μου που σπιλώνεται από μια βάναυση συκοφαντική και προσβλητική επίθεση που υφίσταμαι.

Το ιστορικό όπως το παραθέτει ο κ. Αρβανιτάκης

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου” ιδρύθηκε τον Μάιο του 2016 από 5 εταίρους με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο της δραστηριοποιήσής μας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η εταιρεία αυτή δεν ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά ποτέ, δεν ανέπτυξε κάποια οικονομική ή άλλη δραστηριότητα (καθώς 1 χρονό αργότερα ιδρύσαμε ένα σωματείο που αποτελούσε πιο δόκιμο φορέα για την ανάπτυξη αυτών των δράσεων).
Το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησα τη διαδικασία λύσης της Αστικής Εταιρείας καθώς βαρυνόταν με τέλη επιτηδεύματος και λειτουργικά κόστη. Εκείνη την περιόδο ένας καλός φίλος μου με ενημέρωσε ότι ο λογιστής του αναζητούσε, για λογαριασμό πελάτη του, μια εν λειτουργία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για να να
συμμετάσχουν σε προγράμματα ΕΣΠΑ όπου συχνά οι δικαιούχοι οφείλουν να έχουν λειτουργία ετών για να μπορέσουν να συμμετάσχουν.
Συμφώνησα να γίνει η μεταβίβαση χωρίς να έχω κάποια περαιτέρω πληροφόρηση για τις δράσεις που σκόπευαν οι νέοι εταίροι να αναπτύξουν, κάτι που δεν μπορούσα άλλωστε να ελέγξω με κάποιο τρόπο.
Άλλωστε αυτή είναι ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους.
Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε στις 17.09, μετά την οποία εγώ δεν είχα ουδεμία εμπλοκή και πληροφόρηση για τις δραστηριότητες της εταιρείας, τις οποίες πληροφορήθηκα και εγώ από το κείμενο της ερώτησης του κ. Καμίνη (τροποποίησε ριζικά την ονομασία και τους σκοπούς της και τελικά υπέβαλε αυτό το αίτημα χρηματοδότησης των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής).
Πηγή της όλης αυτής επίθεσης αποτελεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Καμίνη και του συνοδευτικού δελτίου τύπου. Σε αυτό ο κ. Καμίνης επιδιώκει σαφώς, κάτι που φαίνεται από το εισαγωγικό κείμενο του δελτίου τύπου, να συνδέσει ευθέως την εταιρεία που πήρε τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με εμένα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “Η εν λόγω ΜΚΟ προσπαθεί μέσα από διαδοχικές οβιδιακές νομικές μεταμορφώσεις να αποκρύψει την ακροδεξιά καταγωγή της, τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα και την πλήρη έλλειψη εμπειρίας στο προσφυγικό”.
Στη συνέχεια ο κ. Καμίνης αναφέρει ότι “Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (με την επωνυμία Hopeland), η οποία αναλαμβάνει εφεξής ευθύνη για τη στέγαση, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τελικά την κοινωνική ένταξη περίπου 1000 αιτούντων άσυλο, όταν αυτή τη στιγμή έχει μόλις δύο εταίρους και άγνωστο αριθμό μελών.

Φέρεται δε να ιδρύθηκε στις 22/9/2020, ως μετεξέλιξη παλαιότερης ΑΜΚΕ, με εντελώς διαφορετικό, “εθνικού” περιεχομένου, αντικείμενο. Τα περισσότερα μέλη της ανήκαν
σε δημοτική παράταξη, του υποψηφίου Δημάρχου, που ήταν υποψήφια το 2019 στον Δήμο Αγίου Δημητρίου. Ο τελευταίος, Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου στο
ακροδεξιό κόμμα “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη, το οποίο έχει επανειλημμένα καταφερθεί κατά του προγράμματος ΕΣΤΙΑ”.
Με αυτή την αναφορά του ο κ. Καμίνης επιδιώκει να με χαρακτηρίσει “ακροδεξιό”, και ως εκ τούτου τεκμαίρεται η “ακροδεξιά καταγωγή” της ΑΜΚΕ που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση.
Ακολούθως ο κ. Καμίνης αναφέρεται σε ισχυρούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία, δεσμούς που δεν στοιχειοθετεί στην ερώτησή του αλλά προφανώς τις αποδίδει στο γεγονός ότι εργάστηκα ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά την περίοδο 2012-2015.
Όμως ιδίως την επίμαχη περίοδο των τελευταίων μηνών που εξελίσσεται η υπόθεση που αναδεικνύει ο κ. Καμίνης, οι σχέσεις μου με τη Νέα Δημοκρατία έχουν διαρραγεί οριστικά και τελώ εδώ και μήνες εκπρόσωπος τύπου σε άλλο κόμμα, την Πατριωτική Δημοκρατική Ένωση, και έχω ασκήσει και προσωπικά επανειλλημένα έντονη κριτική στα πεπραγμένα του κ. Μηταράκη.
Η σχέση μου με τη Νέα Δημοκρατία τεκμαίρεται πολύ εύκολα από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, η οποία έγινε από τον κ. Καμίνη για να βρει στοιχεία του βιογραφικού μου από το 2017 αλλά αυτή η σημερινή πραγματικότητα προφανώς δεν βόλευε γιατί θα αναιρούσε ξεκάθαρα το κύριο επιχείρημα, ότι εγώ δήθεν
διαμέσου τρίτων έλαβα χρηματοδότηση από το υπουργείο λόγω των προνομιακών σχέσεων με τη Νέα Δημοκρατία.
Συμπερασματικά, δεν έχω ουδεμία σχέση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία από τις 17.09. Δεν διατηρώ προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Για όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσα να είχα ουδεμία σχέση με την υπόθεση που αναφέρει ο κ. Καμίνης.
Με όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι η προσφυγή μου στη δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για να προστατέψω την τιμή και την υπόληψή μου. Δεν είναι δυνατόν τις τελευταίες ημέρες να γίνομαι αποδέκτης τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στον Άγιο Δημήτριο σχολίων και ερωτημάτων για το κατά πόσο έχω την οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτή την υπόθεση της χρηματοδότησης. Έχω αποστείλει εξώδικα στον κ. Καμίνη για να ανασκευάσei τα κατάφωρα ψευδή που αναφέρουν ειδάλως θα προχωρήσω σε επόμενες νομικές ενέργειες για την προστασία της προσωπικότητάς μου.
Συμπερασματικά, με θλίβει το γεγονός ότι από το πουθενά βρίσκομαι να πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Κάποιοι με σαφή πολιτική σκοπιμότητα είτε για να ασκήσουν κριτική προς το κυβερνών κόμμα είτε για να πλήξουν εμένα προσωπικά, τοποθετούν το πρόσωπό μου στο επίκεντρο μιας υπόθεσης όπου είναι σαφές από τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Καμίνης αναφέρει δεν έχω ουδεμία σχέση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις