Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, οι συζητήσεις μεταξύ Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Μνημόνιο έτους Ελλάδας-Ρωσίας υπογράφουν Δένδιας -Λαβρόφ

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021». Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρας 13:30. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου. «Στην Αθήνα ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η ατζέντα της παρουσίας Λαβρόφ στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια των επαφών με την ελληνική ηγεσία «προβλέπεται να συζητηθούν οι τρόποι ενεργοποίησης του πολιτικού διαλόγου, η εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, η ανάπτυξη των πολιτιστικο-ανθρωπιστικών σχέσεων». «Επίσης, προβλέπεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σε διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στα Βαλκάνια και στον Καύκασο», συνέχισε η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι προγραμματίζεται η υπογραφή μνημονίου για τη διοργάνωση Έτους Ιστορίας – Ρωσία-Ελλάδα το 2021.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πιθανότατα και ένα ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα το 2021

Η υπογραφή κοινού μνημονίου για τη διοργάνωση «Έτους Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα» το 2021, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το έτος Ιστορίας Ρωσία-Ελλάδα 2021 θα αποτελέσει πιθανόν και την αφορμή για την πραγματοποίηση επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, κάτι που θα σηματοδοτήσει και τη διπλωματική επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.

Ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα: Κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών τα χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ως «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 όπως αυτό ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα. «Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ”ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της πρεσβείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι η Σύμβαση του 1982 καθορίζει το δικαίωμα όλων των κρατών να ορίζουν τα χωρικά τους ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια καθώς και την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου. «Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» καταλήγει η ανάρτηση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις