Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Νίκος Δένδιας τέθηκε σε προληπτική καραντίνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών μπήκε σε προληπτική καραντίνα μετά από συνάντηση με άτομο, το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό. Θα υποβληθούν σε τεστ, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του. Το πρόγραμμά του κ. Δένδια ακυρώνεται έως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, πρόκειται για τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο ίδιος διπλωμάτης φέρεται να είδε μια σειρά υπηρεσιακών παραγόντων. Να σημειωθεί ως από την έναρξη της πανδημίας έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα αρκετοί υπουργοί, χωρίς βέβαια να νοσήσουν από τον κορονοϊό, ενώ θετική είχε διαγνωστεί το προηγούμενο διάστημα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ο κ.Δένδιας υποδέχθηκε την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020 τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας που παρατείνει την παρουσία του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνοντας ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις προκλήσεις.

Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών προχωρεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Αντι-NAVTEX από την Αθήνα

Mε αντι-NAVTEX απάντησε η Αθήνα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA72 111050 UTC NOV 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 678/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA50-1404/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC NOV 20.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις