Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην ΕΕ, από πλευράς προετοιμασίας αλλά και απόκρισης στις αυξημένες ανάγκες της δημόσιας υγείας λόγω πανδημίας.

Επίσης ενώ για το 2020 οι δαπάνες ανήλθαν στα 4,8 δισ., για το 2021 μειώνονται στα 4,25 δισ. Με άλλα λόγια, η μείωση των δαπανών αγγίζει το 16%. Και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Συντονιστής Οικονομικού Κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ερωτήματα επ΄ αυτού. Αναλυτικά η δήλωση του

Την Παρασκευή το πρωί απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ρωτώντας την για ποιον λόγο η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση δαπανών για την Υγεία όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του ΟΟΣΑ και αν θεωρούν ότι αυτό είναι πρόβλημα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας απάντησε ο κ. Πέτσας, λέγοντας ουσιαστικά ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα, ισχυριζόμενος ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι παλαιότερα των άλλων χωρών και ότι από τότε έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι δαπάνες.

Το πρωί του Σαββάτου του απάντησα ότι :

  1. Για τις περισσότερες χώρες τα στοιχεία είχαν ληφθεί την ίδια περίοδο (Απρίλιος -Ιούνιος). Για αρκετές μάλιστα τα στοιχεία έχουν ληφθεί πριν από τα δικά μας
  2. Ακόμα και αν δεχθούμε το σύνολο των δαπανών που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν γίνει για την Υγεία, η χώρα μας θα ανέβαινε ελάχιστες θέσεις. Και θα ανέβαινε μόνο υπό την ακραία και μη ρεαλιστική υπόθεση ότι όλες αυτές χώρες που “προσπερνάμε” δεν έκαναν απολύτως τίποτα την αντίστοιχη περίοδο, δεν ξόδεψαν ούτε μισό ευρώ από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.
  3. Η απάντησή του συνιστά παραδοχή ότι έχουμε ξοδέψει σήμερα για την υγεία (κατά κεφαλήν) λιγότερα από όσα οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης είχαν ξοδέψει μέχρι το καλοκαίρι
  4. Ένα πλήρως επικαιροποιημένο διάγραμμα θα είχε δυστυχώς την χώρα μας πάλι στον πάτο.
  5. EUROKINISSI

Σήμερα απάντησε για το ίδιο θέμα το Υπουργείο Οικονομικών με Δελτίο Τύπου. Περίμενα να διαβάσω μια απάντηση σε αυτά τα επιχειρήματα. Αντί αυτού είδα μια επανάληψη των επιχειρημάτων του κ. Πέτσα, σε ακόμα πιο αδύναμη μάλιστα μορφή, σαν να μην είχε μεσολαβήσει η απάντησή μας.

Πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο. Η επαναλαμβανόμενη άρνηση της ΝΔ να εμπλακεί σε διάλογο; Το γεγονός ότι δηλώνει με έπαρση περήφανη για τα κατορθώματά της ακόμα και σήμερα; Η απόλυτη απροθυμία της να στηρίξει την δημόσια υγεία; Προφανώς το σύνολο της επιτελικής ανικανότητας είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις