Ο Στέλιος Πέτσας, τονίζει πως δεν υπάρχει διπλός τρόπος καταγραφής των δεδομένων γύρω από την πανδημία του κορονοιού, ενώ χρησιμοποιεί τον όρο “ψευδείς ειδήσεις” για να απαντήσει στα δημοσιεύματα, χωρίς να προαναγγείλει καν διερεύνηση των όσων αναφέρουν. Συγκεκριμένα αναφέρει πως η διακίνηση η ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. “Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων” σημειώνει χαρακτηριστικά.

“O ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της” σημειώνει και προσθέτει ότι “τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα”, κάτι, που, όπως λέει, βλέπουν όλοι οι Ελληνες.

Σημειώνει, εξάλλου ότι ο ΕΟΔΥ συντάσσει με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία και δημοσιεύει καθημερινα την “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. “Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας”, τονίζει.

Τί αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Οι αναφορές – που και ο ΕΟΔΥ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά – γίνονται στο κυριακάτικο Βήμα και στην Δημοκρατία. Το κοινό σημείο στα ρεπορτάζ, είναι πως κάνουν λόγο για ένα “παράλληλο σύστημα” καταγραφής των κρουσμάτων μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που λαμβάνονταν για τα περιοριστικά μέτρα, να είναι “πίσω από τις εξελίξεις”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος, ο ΕΟΔΥ θέλησε να ξεκινήσει το δικό του μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων από τον Αύγουστο, πέραν του Μητρώου Ασθενών που λειτουργούσε ως τότε. Δημιουργήθηκε πρόβλημα καθώς τα κρούσματα από τα νοσοκομεία πήγαιναν στο Μητρώο και αυτά από τις μονάδες του ΕΟΔΥ, στον Οργανισμό. Έτσι τα στοιχεία που ανακοινώνονταν, αξιολογούνται από επιστήμονες που γνωρίζουν τα πράγματα, ως μία “πρόχειρη συρραφή” των δύο καταγραφών, κατά το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το Βήμα το θέμα έγινε γνωστό στο Μαξίμου, με αποτέλεσμα να υπάρξει δυσαρέσκεια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις