Απόστολος Τζιτζικώστας: Τους φόβους του για ένα νέο τρίτο κύμα του κορονοϊού εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προτείνοντας τα σχολεία να μην ανοίξουν εντός του Δεκεμβρίου, αλλά μετά τη γιορτή των Φώτων. Ενόψει της εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών λοιμωξιολόγων, ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να συζητάμε σε καμία περίπτωση για άρση του lockdown, ειδικά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ακόμη και να σταματήσει η διάδοση του κορονοϊού, το σύστημα Υγείας είναι φορτισμένο και τα νοσοκομεία γεμάτα. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζονται αρκετές μέρες μέχρι να ισορροπήσουν, να μην χαλαρώσουμε και να είμαστε προσεκτικοί . Δεν είναι σοβαρή η συζήτηση για άνοιγμα αυτή την στιγμή τόνισε, και πρέπει να κοιτάμε πως θα προστατευτούμε. Ο κίνδυνος αν ανοίξουμε είναι πολύ μεγάλος και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Να μην ανοίξει καμία βαθμίδα πριν των Φώτων

Οι γιατροί μας κοιμούνται στα νοσοκομεία και δεν πρέπει να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις και τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Φώτα σε καμία βαθμίδα, είπε ο κ.Τζιτζικώστας, ενώ όσο αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε ότι είναι πρόωρο ακόμη και να συζητάμε για αυτό. Οι εκπρόσωποι στον χώρο της εστίασης έχουν ζητήσει να μην ανοίξει το τομέας τον Δεκέμβριο, όπως είπε ο περιφερειάρχης. Στην ζυγαριά Υγεία και Οικονομία επισήμανε ότι η απάντηση είναι ξεκάθαρη και συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα καταστημάτων.

Τα αίτια της έξαρσης

Αυτό που κυριώς συνετέλεσε στην έξαρση της πανδημίας είπε ότι “είναι πρώτον το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, γιατί μην ξεχνάτε η Θεσσαλονίκη είναι μια φοιτητούπολη, έχουμε 150.000 φοιτητές. Είχαν έρθει στην πόλη μας περίπου το 30%, στην πόλη βρίσκονταν περίπου 40.000 φοιτητές στις αρχές Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό συνετέλεσε στην έξαρση. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι λόγω των αγροτικών εργασιών, των γεωργικών εργασιών, είχαμε εργάτες γης οι οποίοι ήρθανε, δυστυχώς ήρθανε ανεξέλεγκτα στην χώρα απο απόψη υγειονομική, δεν έγιναν επαρκή τεστ και τρίτος λόγος έχει να κάνει με τον καιρό. Ειδατε η κακή εικόνα της χώρας ξεκίνησε από την Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει σιγά σιγά προς τα κάτω”

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις