Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων θα ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΕΕ στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντας και τόνισε ότι αρκετοί ηγέτες έχουν πειστεί για το προσχηματικό των τουρκικών κινήσεων.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων αλλά και απόφαση για εμπάργκο όπλων στη Σύνοδο Κορυφής. Αναφορικά για τις κυρώσεις, υπογράμμισε ότι βρίσκονται στο τραπέζι από τον περασμένο Οκτώβριο και υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει θέσει το ζήτημα του εμπάργκο από τον Νοέμβριο.

Εκτίμησε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο των ΗΠΑ για κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας «δείχνει» τον δρόμο και στην ΕΕ ενώ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό για την Ελλάδα αλλά αυτό που ζητεί είναι να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και να επιλυθεί ειρηνικά και με βάση το Διεθνές Δίκαιο η μια και μοναδική διαφορά με την Αθήνα, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σαρλ Μισέλ: H EE είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις για την συμπεριφορά της Άγκυρας.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και προσφέραμε στην Τουρκία μία ανανεωμένη, συνολική θετική ατζέντα. «Η προϋπόθεση για να κινηθούμε προς αυτήν την ατζέντα, όμως, είναι να σταματήσει η Τουρκία τις μονομερείς προκλήσεις, εχθρικές δηλώσεις, τον μη σεβασμό των διεθνών αρχών και κανόνων» είπε ο κ. Μισέλ. «Έκτοτε [από τις αρχές Οκτωβρίου] τα πράγματα δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα θετικά. Έχουμε δει [από την πλευρά της Άγκυρας] μονομερείς ενέργειες, εχθρική ρητορική».

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την Τουρκία πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυστηρό ύφος.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων τόνισε ότι στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, «θα συζητήσουμε με τα 27 κράτη-μέλη για τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σχέση. Είναι ένα ζήτημα ότι δεν βλέπουμε θετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Η θέση της Ε.Ε., όπως τέθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου, ήταν «πολύ σαφής», είπε ο κ. Μισέλ. «Θέλουμε μία πιο σταθερή και προβλέψιμη σχέση με την Τουρκία, αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις