Την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η στάση της κυβέρνησης, η ο οποία, δια στόματος του Κωστή Χατζηδάκη, απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρόσθετες εφημερίες των γιατρών καθώς και όλες τις τροπολογίες για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, με το επιχείρημα ότι απορρίπτονται όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί καμία τροπολογία βουλευτών, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε, με αρκετές από αυτές είμαστε σε κάποιο βαθμό σύμφωνοι αλλά χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία. Υπογράμμισε επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα προξενούσε αλγεινή εντύπωση σε όσους παρακολουθούν τη Βουλή. Σημειώνεται ότι κατατέθηκαν πάνω από 25 τροπολογίες, κυρίως βουλευτών της συμπολίτευσης. Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη εάν η κυβέρνηση απορρίπτει και την τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πρόσθετες υπερωρίες των γιατρών του ΕΣΥ, λόγω πανδημίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα θέματα των τροπολογιών θα αντιμετωπιστούν από επιμέρους υπουργεία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας

«Η κυβέρνηση με τη στάση της δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, που αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας αλλά και όσων έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση» αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μη αποδοχή των τροπολογιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση είπε «ξερό όχι» στις τροπολογίες για:

  • Πληρωμή πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού που έγιναν στο ΕΣΥ από την 1η Ιουλίου 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών που προκαλεί η πανδημία.
  • Δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία.
  • Λήψη μέτρων που αφορούν στην ενίσχυση των αναπήρων που είναι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.
  • Κατάθεση στη Βουλή των πρακτικών της αρμόδιας Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που αφορούν στις προτάσεις τους για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ξανθός: Μια λέξη μόνο ταιριάζει: «ντροπή»

Με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τοεμάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα «ευχαριστώ». Αναλυτικά η δήλωση:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας απέρριψαν την τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα πληρωμής πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έληξε 1/7/2020, με αποτέλεσμα οι πέραν του πλαφόν εφημερίες που υποχρεωτικά πραγματοποιούνται λόγω της πανδημίας, με τεράστια ψυχοσωματική επιβάρυνση των γιατρών, παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Αντί λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει την ευθύνη και να αντιμετωπίσει την εκκρεμότητα αποδεχόμενο την έτοιμη νομοτεχνική ρύθμιση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται πεισματικά να το κάνει χωρίς καμιά αιτιολογία. Την ίδια ώρα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην εκταμίευση των κονδυλίων για τις εφημερίες του τελευταίου 3μηνου του 2020, με κίνδυνο να έρθουν οι γιορτές και να είναι απλήρωτες και οι τακτικές εφημερίες από τον Οκτώβριο και μετά.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής» ανταποκρίνεται . Και μένει μόνο στις υποκριτικές επευφημίες και στα ανέξοδα “ευχαριστώ”. Μόνο που αυτό προκαλεί, προσβάλλει και, κυρίως, πλήττει το ηθικό των γιατρών στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης. Μια λέξη μόνο ταιριάζει : ντροπή!»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις