Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την προκλητικότητα της Τουρκίας και εξέφρασε την άποψη ότι δεν νοείται να μην βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων της. «Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο.  Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα. Έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες.

Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο του Politico Matthew Kaminski, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας «Web Summit 2020» της Λισαβόνας, που εφέτος διενεργείται διαδικτυακά.

«Τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να γνωστοποιήσει τις θέσεις της στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσας, ενώ στόχος αποτελεί να αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου το αρνητικό κλίμα και οι ευθύνες της Τουρκίας για την ένταση στην περιοχή.

Δένδιας: Ποτέ τόσο μακρά περίοδος διαρκούς έντασης με την Τουρκία

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει γεωπολιτικός παίκτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται σε παράνομες διεκδικήσεις, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα, στο πάνελ με θέμα “Shared Prosperity and Migration”.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι απειλεί με πόλεμο μια χώρα της ΕΕ, την Ελλάδα που θέλει απλά να ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμά της με βάση το δίκαιο της θάλασσας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια.

“Είμαστε σε κρίση με την Τουρκία τους τελευταίους 18 μήνες. Ποτέ ξανά, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση, δεν είχαμε τόσο μακρά περίοδο διαρκούς έντασης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία του παρελθόντος που φιλοδοξούσε να γίνει μέλος της ΕΕ και να υπηρετεί τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες με όλες, αλλά μια χώρα που κάνει πολλά γρήγορα βήματα προς τα πίσω, με νεοθωμανικές τάσεις”.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χώρα, “όπως ορίζει η γεωγραφία της και μπορεί να αντιληφθεί κανείς απλά κοιτάζοντας ένα χάρτη, είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής”.

Είναι από τη γεωγραφία της ένα μέρος από το οποίο οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορούν να περάσουν και να την καταστήσουν ένα ενεργειακό σταυροδόμι, ενώ την ίδια στιγμή θα διευκολύνει την ανάπτυξη όλων των οικονομιών των χωρών της ευρύτερης περιοχής, δίνοντάς τους πρόσβαση σε άλλες αγορές.

Από την άλλη όμως, σημείωσε, “η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ειδικά των θαλάσσιων κοιτασμάτων, δεν είναι απαραίτητα μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης”.

“Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μπορεί να συμβεί στον παράδεισο που ζούμε, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των αναγκών για ενέργεια και της προστασίας του περιβάλλοντος”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Δένδιας επεσήμανε την αυξημένη εγρήγορση της Ευρώπης στο ζήτημα και τόνισε ότι την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει στην Ελλάδα, στη βοήθεια για την προστασία των συνόρων, την οικονομική βοήθεια, αλλά κυρίως στη συζήτηση που διεξάγεται για τη δημιουργία μιας νέας πιο αποτελεσματικής διαδικασίας ασύλου και επίσης μιας απολύτως αναγκαίας και αποτελεσματικής διαδικασίας επιστροφής.

“Ανεξάρτητα από το πόσο έτοιμος είναι ο μηχανισμός, πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία ασύλου, υπάρχει ένα όριο στον αριθμό. Δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους”, σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Υπενθύμισε μάλιστα και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο από την Τουρκία και τον πρωτοφανή εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη να δώσει έμφαση στην ανακατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λούτζι ντι Μάιο, αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας τόνισε τη δυσκολία που αντιμετώπισε η χώρα του στο πρώτο κύμα σε ό,τι αφορά την προμήθεια υγειονομικού υλικού, καθώς απουσίαζε από την Ευρώπη ένα επαρκές σύστημα ανταλλαγής προϊόντων υγειονομικής προστασίας. Η Ιταλία, όπως είπε, δε μπορούσε να εισάγει αρκετούς αναπνευστήρες, μάσκες και γάντια, ούτε είχε τη δυνατότητα να παρασκευάσει τόσους πολλούς.

Η Ευρώπη, όπως επεσήμανε, είχε παραμελήσει την παρασκευή υγειονομικού υλικού, αλλά και την επένδυση στην εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης σημείωσε ότι η Ευρώπη εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύμφωνο, το οποίο όμως “δεν είναι επαρκές”, καθώς “δε λαμβάνει υπόψη του το ζήτημα της ανακατανομής των βαρών”.

“Είναι θεμελιώδους σημασίας να ασχοληθούμε με τις αφίξεις, αλλά και την ανακατανομή των βαρών”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ιταλία προσδοκά στο ίδιο θάρρος και δέσμευση από πλευράς της Ευρώπης στο προσφυγικό που επιδείχτηκε και σε ό,τι αφορά την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΥΠΕΞ Πορτογαλίας: Απαράδεκτη η στάση Ουγγαρίας και Πολωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα χαρακτήρισε “απαράδεκτη” της στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δύο κράτη μέλη μπορούν να εμποδίσουν μια απόφαση που είναι κρίσιμη για όλη την ΕΕ και την ανάκαμψή της και μάλιστα για τέτοια επιχειρήματα. Όλοι εμείς που επιλέξαμε να ανήκουμε στην ΕΕ επιλέξαμε να ανήκουμε σε μια οντότητα στην οποία ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης μας δεσμεύουν”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ανζε Λόγκαρ επεσήμανε ότι η σλοβενική προεδρία της ΕΕ θα στοχεύσει στη δημιουργία μιας ισχυρής και ανθεκτικής ΕΕ. Θα επικεντρωθεί στο πώς θα προετοιμάσει την ΕΕ για μελλοντικές κρίσεις και θα δημιουργήσει ένα μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις, ενώ από την άλλη πλευρά θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη και πώς αυτή θα επικεντρωθεί στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Αναφερόμενος στη στάση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, επεσήμανε ότι η Σλοβενία δεν είχε στόχο να τις στηρίξει, αλλά να βρει μια λύση παίζονται ένα διαμεσολαβητικό ρόλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν τόνισε την ανάγκη να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η συνεργασία όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά και για ειρηνικά και ισχυρά Βαλκάνια.

Τέλος, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα βρεθεί συμβιβαστική λύση και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συμμόρφωση στις πολιτικές και τις αρχές της ΕΕ.

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Σε παραλήρημα οδηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Ελλάδα πως αύξησε την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο «παραβιάζοντας»-όπως είπε, την  τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μιλώντας στο MED Mediterranean Dialogue Forum, το οποίο διοργανώθηκε για 6η φορά φέτος από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI) και με δήλωσή του, μέσω βιντεοκλήσης, επιτέθηκε για ακόμα μία φορά ν στην Ελλάδα,

«Έχουμε προειδοποιήσει και περιμένουμε υπομονετικά την ανταπόκριση της Ελλάδας. Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Ελλάδα και την Κύπρο για την εξεύρεση λύσης, ώστε να σταματήσουν οι δραστηριότητες της ανοιχτής θάλασσας. Περιμέναμε μέχρι το 2018 για να αρχίσουμε τις γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;», διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών. «Η προτίμηση μας είναι σαφής. Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις