Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου 2020, στη Σύνοδο Κορυφής, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. Ο δρόμος για συμφωνία άνοιξε μετά την υποχώρηση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας που απέσυραν το βέτο.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με το σχόλιο «η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρά!», ενώ συνεχάρη και τη γερμανική προεδρία για τη συμβολή της στο ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας.


Η συμβιβαστική πρόταση της Γερμανίας έπεισε τελικά την Ουγγαρία και την Πολωνία να αποσύρουν το βέτο τους, που είχε επιβληθεί εξαιτίας της σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος Δικαίου. Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η σύνδεση αυτή θα εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητά της.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο κοινοτικός προϋπολογισμός ορίστηκε στο 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ. H Πολωνία κι η Ουγγαρία μπλόκαραν επί εβδομάδες τον ύψους 1,1 τρισ. ευρώ πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ επειδή δεν θέλουν να συνδεθεί η πρόσβαση στα κονδύλια αυτά με την τήρηση του κράτους Δικαίου.

Θρίλερ με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, τεταμένο αναμένεται το κλίμα στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, όπου αναμένεται να συζητηθεί το μείζον θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, οι Ευρωπαίοι εταίροι προσανατολίζεται σε light κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα και εταιρείες της Τουρκίας που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά για το ζήτημα του Oruc Reis ούτε φυσικά για εμπάργκο όπλων.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις. Όλα δείχνουν πως πάμε προς μια φόρμουλα «συμβιβασμού» με διεύρυνση του καταλόγου των κυρώσεων και από εκεί και πέρα το ζήτημα παραπέμπεται για «τελική» επανεξέταση τον ερχόμενο Μάρτιο. Πρόκειται ουσιαστικά για υλοποίηση της γερμανικής πρότασης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Politico, Ελλάδα και Κύπρος εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων, καθώς επιθυμούν να πιέσουν για περαιτέρω κυρώσεις και δεν θέλουν να δουν το ζήτημα της Τουρκίας να διολισθαίνει μέχρι τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις