Με μια αιχμηρή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας τις αποκαλύψεις για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir, με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέβασε στο instagram το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Σε μια χώρα που μετρά 3.244 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη η κυβέρνηση της αγνοεί το ΕΣΥ αλλά συνάπτει εν κρυπτώ συνεργασία με εταιρείες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και data mining. Ο Κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής των αυταρχικών ηγετών ανά τη γη. Δεν μπορούμε όμως να επιστρέψουμε στη δυστοπία να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας».

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας απαντήσεις, αλλά και την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Palantir. Την ερώτηση κατέθεσαν 63 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Η κίνηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του κόμματος, Μάριου Κάτση και φέρνει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το θέμα σχετικά με τη μη ύπαρξη σχετικής Σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Palantir.

Στο κείμενο της ερώτησης γίνεται λόγος για «εν κρυπτώ συνεργασία της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για θέματα διαχείρισης της πανδημίας». Όπως αναφέρουν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «πρόκειται για μια εταιρεία εξόρυξης δεδομένων και παροχής συμβουλών και εργαλείων διαχείρισης σε κυβερνήσεις, η οποία έχει σκοτεινό παρελθόν σχέσεων με υποθέσεις πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και χειραγώγησης πολιτών, όπως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή Τραμπ και την ψήφιση του Brexit, την υπόθεση πρόσβασής της στα ιατρικά δεδομένα πολιτών που διατηρούσε το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), αλλά και υποθέσεις εντοπισμού παράνομων μεταναστών για λογαριασμό της κυβέρνησης Τραμπ».

Χαρακτηρίζουν «ανησυχητικό» και «ύποπτο» το γεγονός ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία, έγινε γνωστή από Δελτίο Τύπου της Palantir, σύμφωνα με το οποίο η συνεργασία τους ξεκίνησε στην αρχή της πανδημίας και συμφωνήθηκε να ανανεωθεί, χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες. Προσθέτουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε δημοσιοποίησε αυτή τη συνεργασία, καθώς και ότι δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να είναι αναρτημένο είτε στη «Διαύγεια» είτε στο σύστημα «Προμηθέας».

Επισημαίνουν, ακόμη, ότι «εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες για το κατά πόσο η Palantir Technologies με το σκοτεινό παρελθόν έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και με ποιο τρόπο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει», επικαλούμενοι και το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής του ζητούν από τον Υπουργό εξηγήσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «κράτησε τη συνεργασία με την Palantir μυστική» από τους πολίτες και ζητούν να κατατεθεί οποιοδήποτε έγγραφο αφορά στη συμφωνία αυτή, όπως και τη γνωμοδότηση της Αρχής προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που «όφειλε η κυβέρνηση να έχει ζητήσει βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις