Το θέμα της σύμβασης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, ανέδειξε η Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο και η εφημερίδα Documento, αφιερώνει το κύριο θέμα της στην υπόθεση. Το νέο δημοσίευμα αναφέρει πως “ερευνούν το ψυχολογικό προφίλ των πολιτών για να τους χειραγωγήσουν πολιτικά” και προσθέτει πως η αμερικανική εταιρεία, εμπλέκεται σε υποθέσεις χειραγώγησης εκλογικών αναμετρήσεων.

Η Αγγελική Αδαμοπούλου, από το ΜΕΡΑ25, αναφέρει σε δήλωσή της: “H ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε δωρεάν μία αμερικανική σκιώδη εταιρία, την Palantir Technologies, γνωστή στο παρελθόν για τα λογισμικά παρακολούθησης των πολιτών και την αγαστή συνεργασία της με μυστικές υπηρεσίες. Έχει κατηγορηθεί για παραβίαση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνωστή επίσης η εμπλοκή της με σκάνδαλα παρακολούθησης των NSA, Cambridge Analytica- Facebook, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως επιχείρηση Ψυχρού πολέμου εν καιρώ ειρήνης”.

Posted by ΜέΡΑ25 on Sunday, December 20, 2020

Και προσθέτει πως “ερωτήματα εγείρουν η μη δημοσίευση της σύμβασης στη Διαύγεια, η μη έγκρισή της από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από πού πληρώνεται η εταιρία για τις υπηρεσίες που παρέχει, ποια δεδομένα επεξεργάζεται, πώς γίνεται η συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση αυτών, πού τα διοχετεύει, πώς προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Εφαρμόζεται ή όχι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR, η πρόσληψή της έγινε κατ’ εφαρμογή ή όχι του ενωσιακού δικαίου και της εσωτερικής έννομης τάξης;”.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι πως το hashtag Palantir είναι πολύ ψηλά στη δραστηριότητα των χρηστών του Twitter, σήμερα.

Παρέμβαση του Vouliwatch

Απαντήσεις για την εμπλοκή της εταιρείας είχε ζητήσει και η ΜΚΟ Vouliwatch.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση: “Πριν λίγες μέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου της εταιρίας Palantir στην ιστοσελίδα businesswire στο οποίο ανακοινώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Alex Karp και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris. Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επέκταση της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Palantir στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μια συνεργασία που είχε εγκαινιαστεί ήδη από τον Μάρτιο σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, δημοσιεύματα στον τύπο και σχετικό tweet του Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, Geofrrey Pyatt:

Και συνεχίζει: “Κατά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στις πλατφόρμες ανάρτησης των δημοσίων συμβάσεων Διαύγεια και Προμηθέας δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε πουθενά σχετική σύμβαση ή συμβάσεις. (…) Επίσης, τουλάχιστον παράξενο θα χαρακτηρίζαμε το γεγονός ότι ούτε η εν λόγω συνεργασία ούτε η ανωτέρω τηλεδιάσκεψη έχουν ανακοινωθεί ή επικοινωνηθεί στο ελάχιστο από την Ελληνική Κυβέρνηση προς τα Μ.Μ.Ε.”.

Συμπληρώνει πως “η Palantir Technologies είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρίας και σχετικά δημοσιεύματα σε διεθνή site (Bloomberg, NYTimes) o τεχνολογικός γίγαντας βοηθά κυβερνήσεις και τις αρχές καταστολής να διαχειρίζονται τεράστια όγκο δεδομένων“.

Και προσθέτει: “Πρόσφατα, περισσότερες από δώδεκα χώρες – συμπεριλαμβανομένης όπως φαίνεται και της Ελλάδας – χρησιμοποιούν το λογισμικό τους Foundry για διασύνδεση δεδομένων (data integration) στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του Covid-19. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι -σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg– το λογισμικό κατ’αρχάς παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ από την Palandir στις κυβερνήσεις. Tο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο είναι το κέρδος μιας τόσο μεγάλης εταιρίας, η οποία είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο με 12 δισ. δολάρια και απασχολεί σήμερα 2.500 υπαλλήλους, όταν δεν λαμβάνει αντίτιμο;”

“Αν κοιτάξουμε λίγο πιο αναλυτικά τις δραστηριότητές της, ανακαλύπτουμε ότι η Palantir (…) Είχε αρχικό χρηματοδότη και πελάτη τη CIA (με επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν), είναι γνωστή για τη συνεργασία της με το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες και τις αρχές επιβολής του νόμου – καταστολής, παρέχοντας υπηρεσίες παρακολούθησης (surveillance). Για τις υπηρεσίες και τις συνεργασίες αυτές έχουν δεχτεί πολλά πυρά από τον κόσμο των ακτιβιστών αλλά και των ΜΜΕ καθώς έχουν κατηγορηθεί για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και για κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, στην Αμερική τα λογισμικά τους έχουν χρησιμοποιηθεί για προληπτική αστυνόμευση και αναγνώριση πιθανών μελλοντικών υπόπτων / εγκληματιών με βάση τη συλλογή προσωπικών δεδομένων (φυλή, κατοικία, ηλικία, αναγνώριση προσώπου κτλ)”.

Η ανακοίνωση από το Vouliwatch

“Δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία”

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανέφεραν στην Εφημερίδα των Συντακτών που ανέδειξε το θέμα, πως δεν υπάρχει κάτι μεμπτό και ότι “αν υπήρχε κάποια πρόθεση απόκρυψης της συνεργασίας, δεν θα υπήρχε η ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας”. “Ο υπουργός έχει πει εδώ και καιρό ότι υπάρχει μια εφαρμογή στη διάθεση του πρωθυπουργού με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη οπτικοποίηση δεδομένων της πανδημίας την οποία παρέχουμε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ώστε να έχει μια βέλτιστη απεικόνιση της κατάστασης. Πρόκειται για ανωνυμοποιημένα στοιχεία. Δεν δίνουμε επιδημιολογικά δεδομένα και δεν κρατάμε προσωπικά στοιχεία”. Επίσης, η ίδια πηγή είχε πει πως δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία από τα sms που στέλνουν οι πολίτες στο 1303. Όλες οι παραπάνω διαψεύσεις ωστόσο κινούνται στο επίπεδο των πηγών που μιλούν ανώνυμα και “ανεπίσημα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις