Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σαφή κατεύθυνση την κυβέρνηση και την τακτική της σχετικά με τα τεστ κορονοϊού, στο δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά ως προς τους χειρισμούς της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως αντί να συνταγογραφηθούν και να αποζημιωθούν οι πολίτες για τα τεστ κορονοϊού στα οποία ενδεχομένως έχουν υποβληθεί, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, μέσω της οποίας θα αναδειχθούν 12.000 τυχεροί που θα κάνουν δωρεάν τεστ. «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ», υποστηρίζει.

Επιπροσθέτως, συμπληρώνει:

«Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού έτσι αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι.

Με 3.500 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα: Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Απαιτείται ανακοστολόγηση και ηλεκτρονική συνταγογράφηση σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός

Προ ολίγων ημερών, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, είχε προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την κοστολόγηση των τεστ covid, αλλά και στην υπογράμμιση της ανάγκης συνταγογράφησης και αποζημίωσης των πολιτών, ιδιαίτερα σε μια δραματική στιγμή έξαρσης της πανδημίας.

«Μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί. Μέχρι χθες όμως μας έλεγε μονότονα το Υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ» υποστήριξε ο κος Ξανθός.

EUROKINISSI

Ο τομεάρχης συνέχισε, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα στήριξης των πολιτών που πλήττονται από το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας και πρότεινε:

« Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

1. Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς

2. Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια

3. Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη

4. Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback

5. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων των θετικών δειγμάτων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις