Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, έπειτα από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες, θα ορκιστούν σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου με απόντα όμως τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Οεκπρόσωπος του κ. Αθηναγόρας δήλωσε πριν λιγο στο Open ότι “βάσει πρωτοκόλλου ο αρχιεπίσκοπος παρευρίσκεται μόνο στην ορκωμοσία Πρωθυπουργού”. Εκτιμάται ότι αυτή η επιλογή ενισχύεται στον απόηχο και της κόντρας της Εκκλησίας με την κυβέρνηση για το άνοιγμα των εκκλησιών την ημέρα των Φώτων.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί σε τρεις ομάδες.

Συγκεκριμένα σήμερα, Τρίτη 5 Ιανουαρίου, η ορκωμοσία θα τελεστεί στις 11:00, 11:45 και 12:30 στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα 12 νέα πρόσωπα

Το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από την είσοδο πολλών νέων προσώπων κυρίως σε θέσεις υφυπουργείων, καθώς είτε αποχώρησαν στελέχη, είτε ορίστηκαν νέες αρμοδιότητες.

Έτσι, η Ζέτα Μακρή αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός παιδείας για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει έμφαση στο κρίσιμο θέμα της υπογεννητικότητας και της στήριξης της οικογένειας.

Επίσης, ορίζεται ο Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Ενέργειας για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ενώ ένα νέο πρόσωπο, ο Νίκος Γιατρομανωλάκης αναλαμβάνει υφυπουργός πολιτισμού για θέματα σύγχρονου πολιτισμού.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ορίζεται ο Γιώργος Κώτσηρας.

Στο υπουργείο Εσωτερικών όπου έγινε καθολικό λίφτινγκ αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης ο Σταύρος Καλαφάτης.

Τη θέση του απερχόμενου υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλου αναλαμβάνει ο Γιώργος Στύλιος, ενώ ορίζεται υφυπουργός Ναυτιλίας, αρμόδιος για τα θέματα του κλάδου των πλοίων ο βουλευτής Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος.

Τέλος αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού μετανάστευσης και ασύλου με αρμοδιότητα την ένταξη η πρώην υπουργός, Σοφία Βούλτεψη.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υπουργός αρμόδιος για την κοινή αγροτική πολιτική και νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Χρήστος Ταραντίλης.

Τετ α τετ Ιερώνυμου- Μητσοτάκη στην ορκωμοσία

Το ενδιαφέρον στη σημερινή διαδικασία είναι ότι στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας θα παραστεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρότι δεν το προβλέπει το πρωτόκολλο κι αυτό εκλαμβάνεται ως κίνηση καλής θέλησης στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την κυβέρνηση για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στις Εκκλησίες ενόψει και του αυριανού εορτασμού των Θεοφανείων.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ο ίδιος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία καθώς δεν είθισται να ορκίζει υπουργούς και υφυπουργούς. Όπως ανέφερε ο κ. Αθηναγόρας, ο Αρχιεπίσκοπος κάνει ένα βήμα.

Τι συμβαίνει με την εκκλησία

H Εκκλησία της Ελλάδος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τις 82 Μητροπόλεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων σε ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μία κίνηση του Αρχιεπισκόπου που έχει συσπειρώσει γύρω του όλη την Εκκλησία λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της υγείας του στέλνοντας το μήνυμα «ως εδώ», τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Σε αυστηρό τόνο η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» ενώ η Ιερά Σύνοδος δήλωνε «αιφνιδιασμένη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις