Την αντίθεσή του στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η επανέναρξη των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm», θα έπρεπε να παραταθεί κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση του ιικού φορτίου μετά τις αργίες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. «Το λέω ευθαρσώς ότι ήταν πολύ πρόωρο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, αφού δεν έχουμε δει τις συνέπειες των γιορτών. Έπρεπε να δώσουμε μια ακόμη εβδομάδα παράταση», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι για την απόφαση αυτή, αλλά το έμαθαν από τα Μέσα Ενημέρωσης. «Οι δήμαρχοι σε κόκκινες, είτε πορτοκαλί περιοχές πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων, στην οποία δεν συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι οι δήμοι είναι αυτοί που φροντίζουν για την κατάσταση της σχολικής στέγης. Για τις απολυμάνσεις, τους καθαρισμούς, τα αντισηπτικά και τις μάσκες», ανέφερε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε έκκληση στους συνοδούς των παιδιών να αποφεύγουν το συγχρωτισμό και την κινητικότητα έξω από τα σχολικά συγκροτήματα, ώστε να μην υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. «Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο. Μπορεί τα παιδιά, από 4 έως 12 χρονών, να μην είναι φορείς της πανδημίας, όμως η κινητικότητα που πραγματοποιείται σε μία ευαίσθητη περίοδο. Το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί», δήλωσε. Ανακοίνωσε, δε, πως το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιανουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν δωρεάν rapid tests για τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ θα διενεργούνται σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ στο 72ο και στο 9ο Δημοτικά Σχολεία, από τις 9 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, ανοίγουν νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η έναρξη της διά ζώσης εκπαίδευσης συνοδεύεται από επιπλέον μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών), καθώς και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου αυτές υπάρχουν. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις