Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είχε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου ενημερώθηκε για τις διερευνητικές Ελλάδας Τουρκίας. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο ίδιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκινούν οι διερευνητικές, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας την οποία επιχειρεί απέναντι στους ευρωπαίους. Παραδείγματος χάρη με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία. Βεβαίως διερευνητικές στο φώς, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Διερευνητικές που δεν θα έχουν διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει παγίως η Άγκυρα. Αλλά και διερευνητικές όπου εμείς δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blamegame. Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται, ενεργά τις δικές μας θέσεις. Προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».

“Προσωπική αποτυχία” του πρωθυπουργού

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζει σε άρθρο της Κυριακής, πως «η βασικότερη συμβολή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική, ιδίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με τη στήριξη λύσης στο Κυπριακό, την επίλυση θεμάτων με την Αλβανία ή πρωτοβουλίες όπως η τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, ήταν ακριβώς η λύτρωση από την αδράνεια και τη λογική ‘τίποτα να μην αλλάξει για να μην έχουμε κόστος, ας κλωτσήσουμε το ντενεκεδάκι πιο κάτω να το βρει ο επόμενος’».

Για τα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή – και για λόγους αρχής – υποστήριξε τους ανοιχτούς διαύλους ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, την επανέναρξη των διερευνητικών και την επανεκκίνηση του διαλόγου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” και προσθέτει: “Στηρίζουμε τον διάλογο, αν και έχουμε σαφή επίγνωση των δυσκολιών που αυτός θα αντιμετωπίσει, αντικειμενικά λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας αλλά και λόγω αστοχιών της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε να εξασφαλίσει ένα ευρωτουρκικό πλαίσιο θετικών πολιτικών και μηχανισμού ισχυρών κυρώσεων, που θα παρείχε κίνητρα και αντικίνητρα στην Τουρκία, ώστε ο διάλογος να βασιστεί σε γερά θεμέλια και να διεξαχθεί στη βάση που πρέπει, δηλαδή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς προκλήσεις στο πεδίο και απειλές για χρήση βίας. Η μεγάλη, προσωπική αυτή αποτυχία του πρωθυπουργού σημαίνει ότι η εξέλιξη των διερευνητικών εξαρτάται κυρίως από τις καλές προθέσεις της Τουρκίας”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις