Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε κατά τη δευτερολογία του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ότι «μας παραδώσατε μία χώρα χρεοκοπημένη με λιγοστές δυνατότητες και μπορέσαμε να συντηρήσουμε τα οπλικά συστήματα».

«Μου έκανε τρομακτική εντύπωση το γεγονός ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις όλων των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ σε σχέση με την διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με νόμο, εσείς είπατε ότι ο ίδιος ποτέ δεν κάνατε τέτοιες δηλώσεις. Διαχωρίζετε την θέση σας από κορυφαία σας στελέχη και πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον το ίδιο θα πράξετε και με δηλώσεις υπουργών σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι στάση ηγετικής ευθύνης, ούτε αρχηγού κόμματος που με βία έχει πάρει 3%. Αναλάβετε τις ευθύνες σας».

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας γιατί έχει και ιστορική αλήθεια: όταν ανέλαβα και υπουργός Εξωτερικών -με ενημέρωσε ο κ. Κοτζιάς – γνώριζα βεβαίως για την προετοιμασία παρουσίασης προεδρικού διατάγματος. Όταν ενημερώθηκα ότι έχει έτοιμο ΠΔ επιφυλάχθηκα να τοποθετηθώ όμως ως όφειλα στις δηλώσεις κατά παράδοση παραλαβή επιβράβευσα το έργο του.

Ενημερώθηκα όπως σήμερα κάνει ο ΥΠΕΞ, από τους διπλωμάτες και τους ανθρώπους που έχουν την γνώση των νομικών και της ερμηνείας συντάγματος ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος προβλέπει ότι η διεύρυνση ορίων επικράτειας μπορεί να γίνει μόνο μετά από υπερψήφιση 151 βουλευτών. Ενημερώθηκα ότι κανένα ΠΔ δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνεπώς αμέσως μετά βγήκα με ευθύνη και ανακοίνωσα ότι η πολιτική επιλογή θα προχωρήσει με νόμο και έδωσα εντολή στον αναπληρωτή υπουργό να ετοιμάσει το νόμο. Ετοίμασε το νόμο και ζήτησα να πάει σε συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και να ενημερώσει κόμματα. Ξέρετε ποια απάντηση εισέπραξε από τον κ. Κουμουτσάκο; «μην τολμήσετε να το φέρετε και να δεσμεύσετε την χώρα σε προεκλογική περίοδο».

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν μείζονα σημασία προϋποθέτουν και ένα κλίμα αυτονόητο πολιτικής συνεννόησης στο αυτονόητο. Αυτό σας κατηγορώ ότι δεν δώσατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως εμείς κάνουμε σήμερα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Θυμάμαι και άρθρα του κ. Βενιζέλου που δημιουργούσαν κλίμα τοξικό. Αυτό κάνατε. Σας κατηγορώ ότι συνειδητά το κάνατε και σήμερα λέτε ότι δεν τα λέγατε εσείς αλλά τα στελέχη σας».

«Κλείνω με ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον. Είπατε ότι κακώς συνέκρινα τα επεισόδια στις ΗΠΑ στο Καπιτώλιο με όσα συνέβησαν, το οργανωμένο σχέδιο εισόδου στην Βουλή για να κρεμάσουν τους προδότες που θα ψηφίσουν την Συμφωνία. Εσείς είπατε ότι δεν είναι το 2018 αλλά το 2011. Το κοινό χαρακτηριστικό Καπιτωλίου με όσα συνέβησαν έξω από τη Βουλή το 2018 και 2019 με την προσπάθεια εισόδου στην Ολομέλεια είναι ότι ακροδεξιοί ήταν εκεί ακροδεξιοί ήταν και εδώ. Το δε κοινό σημείο της πιάνω πλατείας του 2011 με τα επεισόδια του 2018 και 2019 είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις το κόμμα σας ήταν στα συλλαλητήρια. Το 2011 πρόεδρός σας ήταν ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ τότε είχε την στάση όχι μόνο του Ζαππείου αλλά της στήριξης των συλλαλητηρίων. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο και αθώο του αίματος», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις